Mustafa Polat: “Ahlâk Çökerse Toplum da Devlet de Çöker”
Mustafa Polat: “Ahlâk Çökerse Toplum da Devlet de Çöker”
Demokrat Parti Şanlıurfa İl Başkanı Mustafa Polat, yaptığı yazılı açıklamada ahlâkın toplum ve devlet hayatındaki belirleyici rolüne dikkat çekerek, tüm kurumlara “ahlâklı bireylerin yetiştirilmesi” çağrısında bulundu.
Polat, açıklamasında Konfüçyüs’ün ahlâka dair görüşlerine yer vererek, toplumların yalnızca yasa ve cezalarla değil, erdem ve ahlâk kurallarıyla ayakta kalabileceğini ifade etti. İnsanların erdemle yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Polat, “Ahlâk çökerse toplum çöker, devlet çöker” dedi.
“Ahlâk, İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Temel Değerdir”
Ahlâkın; iyi ve doğru değer yargılarının oluşturduğu bir sistem bütünü olduğunu belirten Polat, amacının iyiyi gerçekleştirmek ve doğruya ulaşmak olduğunu kaydetti.
Ahlâkın insanı diğer canlılardan ayıran temel özelliklerden biri olduğunu ifade eden Polat, vicdan, onur ve erdem kavramlarının da ahlâkla bir bütün oluşturduğunu söyledi. Ahlâklı bireylerin; vicdanlı, onurlu ve erdemli kişiler olduğuna vurgu yaptı.
“Ahlâklı Bireyler Ahlâklı Toplumu Oluşturur”
Ahlâkın yalnızca bireysel bir mesele olmadığını dile getiren Polat, iş hayatından siyasete, evlilik kurumundan devlet yönetimine kadar her alanda ahlâklı bireylerin belirleyici olduğunu ifade etti.
Erdemli, adaletli ve ölçülü bireylerin oluşturduğu toplumların da aynı niteliklere sahip olacağını belirten Polat, “Toplumda kötülük olabilir; ancak ahlâklı bir yapıda bu durum hiçbir zaman toplumu çökertecek boyuta ulaşmaz” değerlendirmesinde bulundu.
Hadis ve Şairlerden Örnekler
Açıklamasında Hz. Muhammed’in (s.a.v.) “En hayırlınız ahlâkça en güzel olanınızdır” hadis-i şerifine yer veren Polat, kardeşlik, kıskançlıktan uzak durma ve güzel söz söyleme konularındaki öğütleri hatırlattı.
Mehmet Akif Ersoy’un ahlâk ve fazilet üzerine sözlerini de aktaran Polat, Allah korkusu ve ahlâk bilincinin toplum düzenindeki önemine dikkat çekti.
“Alarm Zilleri Çalıyor”
Toplumda güven ve huzur ortamının zayıfladığına işaret eden Polat, başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve basın camiasına çağrıda bulundu.
Polat, “Ahlâklı bireyler yetiştirmek için el ele verilmezse, toplum ve devlet olarak alarm zilleri çalacaktır” ifadelerini kullandı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.