Kızılay Urfada yıllık 33 bin kan almayı hedefliyor
Kızılay Urfada yıllık 33 bin kan almayı hedefliyor
Yeniurfa Gazetesi olarak, her hafta önemli kişileri konuk ettiğimiz 'Sen Söyle" Şanlıurfa'nın konuğu Şanlıurfa Türk Kızılayı doktorlarından Murat Karaçizmeli, Muhabirimiz Mehmet Er'in sorularını yanıtladı, Kızılay'ın kan alma çalışmalarına yönelik bilgiler verdi.
Yeniurfa Gazetesi olarak, her hafta birini konuk ettiğimiz 'Sen Söyle" Şanlıurfa'nın konuğu. Türk Kızılayı Doktorlarından Murat Karaçizmeli ile Kızılay’ın Balıklıgöl’de bulunan kan alma biriminde bir araya gelerek birçok konuyu sorduk, Şanlıurfa Türk Kızılayı Doktorlarından Murat Karaçizmeli cevapladı.
BAYRAM ÖNCESİ HALKIMIZIN KAN BAĞIŞINA İLGİSİ NASIL?
Kutlayacak olduğumuz kurban bayramı öncesi kan alma çalışmalarımız tüm yoğunluğu ile devam ediyoruz. Bir Türk Kızılayı olarak arife günü ve bayramın 2. ve 3. günüde çalışmaya devam edeceğiz.
Yıllık kotamızı doldurmuş durumdayız.
Bu sene Şanlıurfa halkının kan bağışına ilgisi çok yoğun orandaydı. Bizde personel sayımız biraz daha yüksek oranda olduğu için daha fazka miktarda kan alabildik.
KIZILAY OLARAK NERELERDE KAN ALIYORSUNUZ?
Biz Türk Kızılayı olarak Şanlıurfa’nın dört bir noktasıonda kan alma çalışmaları yapıyoruz.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonunda, Şanlıurfa’nın kutsal mekanlarından biri olan Balıklıgölde, Haliliye ilçemize bağlı bulunan Rabia Meydanında ve Mehmet Akif İnan Araştırma Hastanesi danışma servisinde kan alma çalışmalarımız devam etmektedir.
Ayrıca Haşimiye Meydanında bir kan alma birimimiz, birde Köprübaşında bir kan alma merkezimiz bulunmakta. Oralarda da halkımıza hizmet vermeye devam ediyoruz.
ŞANLIURFA’DA GÜNDE KAÇ ÜNİTE KAN TOPLANMAKTA?
Bu ay Şanlıurfa kan merkezi olarak 120 ünite kan toplama yükümlülüğümüz var onu denkleştirmekte biraz zorlansak ta, inşallah alıyoruz günde 120 ünite kanımızı alıyoruz.
Şanlıurfalılara bu duyarlılıktan dolayı çok teşekkür ederiz. Bizlere bağışta bulunuyorlar.
KİMLER KAN BAĞIŞLAYABİLİR?
18-68 Yaş arasında, ağırlığı en az50 kgve üzerinde olan her sağlıklı birey kan bağışında bulunabilir.
KAN BAĞIŞI NE KADAR SÜRER?
Kayıt, muayene, kan verme ve ikram işlemlerinin tamamı yaklaşık olarak 30-35 dakika sürmektedir.
KAN BAĞIŞLAMAK SAĞLIĞA FAYDALI MIDIR?
Kan bağışlamanın sağlığa herhangi bir zararı olmadığı gibi faydası da tıbbi olarak kanıtlanmış değildir. Kan bağışçısına manevi olarak doyum sağlar, tanımadığı bir kişinin hayatını kurtarmak bağışçıyı mutlu eder. Sadece kana ihtiyacı olan hastalara faydası vardır. Hayat kurtarıcıdır.
KAN BAĞIŞLADIKTAN SONRA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?
Kan bağışı günlük yaşantınızın akışında önemli bir değişikliğe yol açmayacaktır. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Kan bağışında bulunulan günde bol sıvı alınmalı, bağışı izleyen 2 saat boyunca sigara kullanılmamalıdır. Araç kullanılacak ise kan bağışı sonrası 30 dakika içerisinde araç kullanılmamalıdır. Kan bağışını takip eden 1 saat boyunca, kan dolaşımı reaksiyonlarının önlenmesi amacıyla uzun süreli ayakta durulmamalıdır. Kan vermiş olduğunuz kolunuza yapıştırılmış olan koruyucu bant 2 saatten önce çıkarılmamalıdır. Kan bağışı yapılan günde aşırı uğraşılarda bulunulmamalıdır. Örneğin; planörcülük, paraşüt sporları, araba ve motosiklet yarışı, dağcılık, dalgıçlık vs. Bağış günü, vücudu aşırı yoran ve sıvı kaybına yol açan aktivitelerden (sauna, spor vb) kaçınılmalıdır. Kan verilmiş olan kolla ilk birkaç saat ağır eşyalar taşınmamalıdır. Bu durum kanamaya yol açabilir. Kan bağışından sonra baş dönmesi, baygınlık hissi olursa yere uzanılmalı veya baş iki dizinizin arasına alınacak şekilde oturulmalıdır. Alkol, ikinci yemek öğününden önce kullanılmamalıdır. Tren makinistleri, ağır yük şoförleri, otobüs şoförleri, ağır iş makinesi operatörleri, vinç operatörleri, pilotlar, işleri gereği portatif merdiven veya şantiye iskelesine tırmanmak zorunda olan kişiler, yer altında çalışan madenciler gibi uzun süre bitkinlik ve yorgunluğa neden olan mesleklere sahip olan kişiler kan bağışında bulunduktan 24 saat sonra bu işleri yapabilirler.
YILLIK OLARAK ORTALAMANIZ NEDİR?
Biz Şanlıurfa Türk Kızılayı olarak yıllık olarak ortalamamız 33 bin onuda inşallah bu sene gerçekleştirmeye çalışacağız.
SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Biz Kızılay olarak tüm Şanlıurfalıları kan bağışı yapmaya davet ediyoruz. Tüm bağışçılarımıza da çok teşekkür ediyoruz.
MEHMET ER
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.