Kaya: Fıstığa destekleme verilsin
Kaya: Fıstığa destekleme verilsin
Fıstığın anavatanı olarak bilinen Güneydoğu'da bu yıl 'don' ve 'dolu' fıstığı olumsuz yönden derinden etkiledi. Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya,"Fıstıkta doludan ve soğuklardan etkilenen en çok bölgemiz oldu."dedi. Öte yandan Kaya, hem sulama hem de ürün desteklemesi yönünden fıstığa da yapılması gerektiği konusunda görüş bildirdi. Ayrıca kentte yetiştirilen fıstığın Gaziantep'e ihraç edilmesi de kentin ekonomisine ciddi oranda katkı sağlamamaya devam ediyor.
Fıstık, Şanlıurfa'da hak ettiği yeri bulmuyor. Kentte yeteri oranda sanayileşme ve kurumsallaşmanın olmaması nedeniyle fıstık ham maddesi Gaziantep'e gitmeye devam ediyor. TÜİK'in verilerine göre Türkiye'de 'Antep Fıstığı' olarak bilenen tarım ürününün en fazla yetiştirildiği il Şanlıurfa oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de geçtiğimiz yıl 88 bin 600 ton fıstık üretildiği açıklandı. 2013?te Şanlıurfa'da 30 bin 574 ton fıstık üretilerek Türkiye ihtiyacının yüzde 34,5?i karşıladı. Şanlurfa'yı 18 bin 831 ton üretimle Siirt ve 9 bin 936 ton ile Antep takip ediyor. Türkiye'de ki fıstığın yüzde 40'ından fazlasını Şanlıurfa üretirken sanayileşmeye ne zaman geçileceğini zaman gösterecek.
'ŞANLIURFA'DA FISTIK STOKLAMASI YOK'
Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Yeniurfa Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada,"Bu yıl fıstık geçen yıllara göre tabi ki de az yani; fakat tam yok dedikleri kadar da değil fıstığımız var; ama geçen yıla göre bu sene o doludan soğuklardan etkilenen çok bölgelerimiz olmuştu geçen yıla nazaran az tabi. Fıstık da biz yıllardır söylüyoruz destekleme yok, özellikle fıstık da hem sulama yönünden hem fıstığın ürün desteklemesinin fıstıka da yapılması için her zaman gündeme getirmişiz temellimiz tarım Bakanlığımızın destek vermesi çiftçilerimize fıstıkçılarımıza. Bizim Şanlıurfamızda fıstık stoklaması yok şu anda. Geçen yıldan da stok çok fazla olacağını tahmin etmiyorum; çünkü geçen yıl sıkıntı vardı zaten fakat büyük firmalar kendi ihtiyaçları olacak şeyleri devamlı bir şekilde stok ederler fiyatı ne olursa olsun. İsim vermek istemiyorum ama ihtiyacı olan bazı tatlıcılar olsun çikolatacılar olsun tabi ki iş yerleri için stok yapacaklardır. Kendi ihtiyaçlarını stok bir şekilde karşılamak için."dedi.
'DON'UN ETKİLEMEDİĞİ BÖLGELERDE REKOLTE ÇOK İYİ'
Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu 'don ve dolu yağışının etkili olduğu bölgelerde fıstık rekoltesinin düşük olduğuna dikkat çekerek mevsimsel olumsuzlukların yaşanmadığı yerlerde de ürün rekoltesinin çok iyi olduğuna vurgu yaptı. Eyyüpoğlu,"Tek tesellimiz ürünün iyi oranda alındığı bölgeler.'şeklinde konuştu.
'FISTIKLAR URFA'DAN, LOGO ANTEP'TEN'
Öte yandan Şanlıurfa'da fıstık tarımıyla uğraşanlar yeteri kadar sanayi alt kollarının kentte bulunmadığından dolayı Gaziantep'e satışını gerçekleştiriyor.
Orada işlenen fıstıklar, 'Antep Fıstığı' logosu üzerine konularak satışa sunuluyor. Ayrıca Şanlıurfa'da DEDAŞ ve çiftçiler arasında yaşanan bir takım olumsuzluklardan dolayı birçok ürün kuruma noktasına geldi.
ZEKİ ALTUNDAĞ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.