Genel Müdür '3 ayda çözülecek' demişti 2 yıl geçti: Arazi iadeleri krize dönüştü!
Genel Müdür '3 ayda çözülecek' demişti 2 yıl geçti: Arazi iadeleri krize dönüştü!
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına rağmen Şanlıurfa’da 140 aile hala arazilerine kavuşamadı. Tarım Reformu Genel Müdürü’nün “3 ayda çözülecek” sözü üzerinden 2 yıl geçti, ancak somut hiçbir adım atılmadı. Süreçteki belirsizlik ise mağduriyeti derinleştirdi.
Şanlıurfa’da neredeyse yarım asırdır devam eden arazi iade sorunu yeniden gündeme geldi. 1973 yılında başlayan ve yıllar içinde mahkemelere, hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınan sorun, 250 ailenin haklı bulunmasıyla sonuçlanmıştı. Ancak aradan geçen uzun yıllara rağmen, bu kararın gerekleri hala tam anlamıyla yerine getirilmiş değil.
Tarım tohumları
Çiftçiler soğanları yola döktü: Üreten değil, ithal eden kazanıyor!
AİHM'in kararı sonrası 250 aileden yaklaşık 110’unun arazileri önceki yıllarda teslim edilirken, geri kalan 140 aile hala haklarına kavuşmayı bekliyor. Bekleyişin bu kadar uzaması bölge halkı arasında tepkilere yol açarken, süreçte yaşanan belirsizlik ise mağduriyetleri derinleştiriyor.
GENEL MÜDÜR 3 AYDA ÇÖZÜLECEK DEMMİŞTİ 2 YIL GEÇTİ!
Tarım Reformu Genel Müdürü Osman Yıldız’ın, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sürecin 3 ay içinde tamamlanacağına dair söz verdiği ifade edilmişti. Ancak bu açıklamanın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen henüz somut bir gelişme yaşanmadı. Halen iade edilmeyen arazilerle ilgili herhangi bir resmi adım atılmadığı gibi, bölgeden gelen şikayetler de çeşitli gerekçelerle geçiştiriliyor. Bu durum, Tarım Bakanı Yumaklı'nın süreçle ilgili doğru bilgilendirilmediği kaygılarını gündeme getiriyor.
Tarım tohumları
Kriz derinleşiyor
Arazilerine kavuşamayan aileler, hem ekonomik hem de sosyal yönden mağduriyet yaşıyor. İade bekleyen 140 dosyanın bir an önce sonuçlandırılması gerektiğini belirten vatandaşlar, yaşanan sürecin artık bir hak ihlaline dönüştüğünü ifade ediyor. Devletin geçmişteki bir mağduriyetin telafisi için attığı adımların yarım kalması, bölgedeki krizi daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.