Emlak spekülatörü şebeke iş başında
Emlak spekülatörü şebeke iş başında
Yerel seçimler en çok emlak spekülatörlerini düşündürüyor. Son 10 yıldır büyük oranda Ak Partili belediye başkanlarınca yönetilen Şanlıurfa'da Belediye Meclis üyelerinin çoğunluğunu da Ak Partili üyeler oluşturdu. Ve alınan tüm imar kararlarında Ak Parti imza yer aldı. Ancak ilginçtir ki Şanlıurfa'da emlak hep pahalı oldu. Gelen her yönetim spekülatörlerin çarkına ayak uydurdu yada mücadele edemedi.
Ve emlak fiyatları aldı başını gitti. Bu tespite varırken en önemli kaynak ise Önceki gün Belediye Meclisini son kez yöneten Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın 'Şanlıurfa'da 10 kişilik bir emlak spekülatörü şebekesi var' sözü oldu. Fakıbaba bu şebekenin kendi arasında hayali satışlar gerçekleştirerek emlak piyasasında suni bir yükseliş yarattığını belirtmişti.
Yaklaşan 30 Mart seçimleri ve kentte son aylarda TOKİ'nin atağa kalkmasıyla özellikle mütahitler zor bir dönemden geçiyor. Çünkü yaklaşan yerel seçimlerde emlak spekülatörlerinin paslaştığı siyasi erkin tasfiye edilerek yeni bir yönetimin kazanması durumun konut fiyatları nerdeyse yarı yarıya düşeceği tahmin ediliyor. Bu durumun ise ilk bir yıl içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu durumun şebekenin son günlerde harekete geçmesine neden olduğuna dair işaretler de var.
Şebekenin çıkış noktası ile belediye meclisleri olduğu ortaya atılan bir diğer düşünce. Rant sağlayacak alanlar üyelere bildiriliyor ve önerge ve taleplerle söz konusu tepsi edilen bölgeye doğru imar yönlendiriliyor. Bu yüzden de 30 Mart seçimlerinde konut sorunun çözümünde yeniş belediye başkanı ve meclisinin büyük rolü olacak.
Konut fiyatlarını birinci derece yükselten arsa fiyatları olduğu açıklanıyor ve gelecek yeni yerel yönetim arsa fiyatlarını aşağıya çekecek formül arayışlarını içerisinde olduğu biliniyor. Kent ekonomisi yaşanabilir bir konutun kira bedelinin 500 ile 800 lira arasında değişirken mevcut potansiyel bu yükü kaldıramıyor. Kentin üretim ve ticari hacmi düşünüldüğünde devlet memurları dışında nüfusun büyük çoğunluğunun asgari ücretli olması nedeniyle yoksulluğun ana kaynağı olarak konut fiyatları gösteriliyor. Çünkü çalışan nerdeyse kazancının üçte ikisini kiraya harcıyor.
ŞEBEKE NASIL İŞLİYOR?
İmar konularını yakından takip eden şebeke hızla harekete geçiyor ve imara yeni açılan alanlar da büyük araziler kapatmayla işe başlıyor. Ardından ikinci aşama bir birlerine alıp satma işlemine geçiliyor istenilen fiyata gelmesinin ardından büyük rant sağlayacak fiyata gerçek kişilere satılıyor. İnşaat yapı maliyetleri ne kadar gerileme de arsa fiyatlarının artması nedeniyle konut fiyatlarında düşüş yaşanmıyor. Şanlıurfa'da emlak veya arsa spekülatörlerinin bir başka çalışma şekli ise TOKİ'nin çalışmalarını baltalamak. Yapılan bir değerlendirmeye göre ne hikmetse TOKİ'nin başarısız olduğu illerin başında Şanlıurfa geliyor. Diğer illere nazaran konut üretiminde çok gerilerde seyrediyor. Bu durumun bir tesadüf olmadığı ve birilerinin dipten dibe engel olduğu artık biliniyor. Bu görüşe dayanaklardan sadece biri ise hatırlayacağınız gibi önceki yıl Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının sadece bir haftada 50 bin TOKİ konutu için başvuru yapılmıştı. Burada anlaşılan halkın istemediği değil sadece imkanların sunulmaması olarak gösteriliyor. Bu duruma da sebep bahsedilen arsa şebekesi.
YENİ YEREL YÖNETİMİN SAMİMİYETİ ÇOK ÖNEMLİ
Bu yüzden yeni gelecek yerel yönetimin ilk işİ emlak şebekesi ile mücadelesi olacak. Bunu bilen bu çevreler özellikle kendilerine bu rantı sağlayan siyasi çevrelerle de kol kola yürüyor. Çünkü pasta gerçekten büyük milyarlar değerinde bir arsa değeri hacminden söz ediliyor. Ve bunu kaybetmemek içinde oy deposu bölgelerde sanal propagandalar yürütülüyor.
ALGI ALIŞKANLIĞI YARATILIYOR
Burada bir diğer konu ise konut fiyatlarının yüksekliğine kamuoyunun alıştırılması bunda özellikle medya ciddi rol oynuyor. Konut fiyatları kar etmeye devam ediyor, bir koydu on kazandı, konut fiyatları yükseliyor başlıkları ile yayınlanan haberler vatandaşta bir kabüleniş bir duyarsızlık yaratıyor.
İNANDIRICI YALAN SEBEPLER ÜRETMEK
Kamuoyuna yoğun göç alındığı en başta Suriyeli sığınmacılar gerekçe gösterilerek konut azlığı imar alanı açılmıyor gibi nedenler dayanak yapılıyor. Bu durumda konut fiyatlarını tetikleyen bir diğer anlayış. Bir de telaffuz edilen rakamlar. Söylenen her rakam konutun fiyatını belirleme de ölçü oluyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.