Topçu mu, Azadi mi, Rabia mı ?
Topçu mu, Azadi mi, Rabia mı ?
Eski Valilik binasının yıkımından sonra meydan olarak faaliyete giren alanda isim tartışması sürüyor. Topçu Meydanı olarak projelendirilen ve bitimine kadar da bu isim ile anılan meydan için özellikle Mısırda baş gösteren olaylar sonrası çeşitli isimlerle gündeme gelmeye devam ediyor. En çok konuşulan isimlerin başında ise Rabia, Azadi, Özgürlük ve Şabenderiye geliyor.
Meydana çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca farklı isimler öngörülürken, vatandaşların yorumları ismin Topçu Meydanı olarak kalmasından yana oldu. Konu ile ilgili konuşan İHD Eski Şube Başkanı ve BDP Haliliye Belediye Meclis üyesi Cemal Babaoğlu, Şanlıurfalıların böyle bir talebinin olmadığı bazı kesimlerce dayatılma yapıladığını söyledi.
"BİZDE DAYATMALARA BOYUN EĞMEYİZ"
Babaoğlu, Urfalıların isteği de meydanın Topçu Meydanı olarak kalmasından yana. Biz Parti olarak da meydanın Rabia veya Azadi isminden ziyade halkın isteği doğrultusunda karar vermek gerekir. Bu isim değişikliği Urfalı vatandaşların gündemi de yok. Vatandaşların meydanın ismi değişsin diye bir beklentisi yok zaten. Orası Topçu Meydanı olarak kalmasından yana oldukları da biliniyor. Eğer mutlaka bir isim değişikliği olacaksa yeni isim o kenttin tarihi ile geçmişiyle özdeşleşmelidir. Özellikle Rabia ismi belli bir çevre tarafından dayatılıyor ve bunu ilgili kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor. Bizde Barış ve Demokrasi Partisi olarak Rabia ismi dayatılacaksa bizde buranın Azadi Meydanı olsun istiyoruz. Bu isimin nedenine gelirse bura bir halkın özgürlük mücadelesi veriyor. Bu halkın böyle bir isimi talep etmesi kadar doğal bir şeyde olmaz zaten. Ama genel düşünülürse yetkilileri tercihi hakla bırakması gerekir. Halk hangi ismi uygun görürse o şekilde hareket edilsin. Urfalı halk burası Topçu Meydanı derse biz saygıyla karışlarız yok dayatma isim olursa bizde bu dayatmalara boyun eğmeyiz." dedi.
"DAYATMAYI YAPAN STK'LAR PARAVANDIR"
Rabia isminde ısrarlı olan STK'ların paravan olduğunu ileri süren Babağolu, "Rabia isminde dayatma yapan STK'ların çoğu paravan STK'dır. Bunların birinden örnek verirsek Evet adında bir dernek bu dernek tamamen paravan bir dernektir. Bu dernekler birçok örnek verebilirim bunların birçoğu bende kayıtlı bunların STK değiller. Bunların hepsi emir komuta biçiminde kurulmuş, hükümete bağlı dernekler. Bunlar kendi politikalarını meşrulaştırmak için kurulmuş STK'lardır. Biz bunları 2010 referandumunda da gördük. STK adı altında anayasanın değiştirilmesi için hükümete nasıl destek verdikleri ve şuna hükümet anayasa değişikliğinde sözünü tutmamasına rağmen bu STK'ların sessiz kalması onları paravan olduklarını gösterir. Söz konusu meydanın isim değişikliğinde yine bu paravan STK'lar kendilerine düşün rollü oynamaya çalıyorlar. Dolayısıyla bunlara kanmamak geriyor. Kesinlikle bunların STK'yla bir ilgileri de yoktur." diye konuştu.
Meydanın ismi ile ilgili Yeniurfa'ya konuşan Araştırmacı- Yazar Yusuf Sabri Dişli meydanın isminin Topçu Maydanı olarak kalmasını daha doğru olacağını ve bu proje hazırlanırken isminin Topçu Meydanı olduğunu ve bitiminden sonrada isimin aynı olduğunu bu isim değişikliği sonradan hazırlanan bir durum olduğunu söyledi.
Topçu Meydanın ismin değiştirilmemesi gerektiğini aktaran Dişli, "Öncelikle şunu belirteyim. Orası 11Nisan Kurtuluş Savaşına şahitlik etmiştir. O alana bu isim kendiliğinden verilmedi. Orada zamanında Şahbenderiye dediğimiz İran büyük elçiliğinin olduğu yerdi. Yani Şahbenderiye de topçu alaylarını toplandığı yer olarak biliniyor. Bu yüzden bu meydana Topçu Meydanı denildi." Şeklinde konuştu.
"MUTLAKA İSİM DEĞİŞTİRİLECEKSE İSİM ŞAHBENDERİYE OLSUN"
Meydana Topçu Meydanı denilmesinin 2 nedeni olduğunu belirten Dişli, "Topçu Meydanı denilmesinin 2 nedeni var; birde Şanlıurfalıları kurtuluş mücadelesinde Siverek'ten getirdikleri bir top ile bir akın düzenlediler şu bulunduğumuz kurtuluş müzesine doğru orada tam Fransızlar teslim olacak iken topun mekanizması bozulur mekanizması bozulunca kurtuluş müzesinden mekanik silahlarla 100'den fazla Urfalı ölmüştür.
Bu akında şimdi siz 100 kişinin öldüğü bir akına ev sahipliği yapmış bir yerin adını değiştirmeniz mümkün mü? Adını değiştirecekseniz eğer oranın adının Şahbenderiye olması gerekmektedir." dedi.
Kent kimliğine başka bir kimlik katarsanız bu kent hafızasını yıkmak demek olduğunu kaydeden Dişli, Topçu Meydanına aşağı Topçu Meydanı, yukarı Topçu Meydanı şeklinde iki parça halinde düşünmek yersizdir. Meydan yek parçadır. Birden çok meydan söylemi doğru değildir. Hele bu meydana farklı bir ülkenin ismini vermek hiç doğru değildir." Diye konuştu.
"BİZ RABİA ADINA KARŞI DA DEĞİLİZ"
Rabia adına karışı olmadıklarını vurgulayan Dişli, "Rabia Meydanı olsun biz Rabia'nın ismine karşı filan değiliz, eğer bu şehirde yaşayan bir kitle bir yerlere Rabia Meydanı verilmesini istiyorsa biz buna karşı değiliz. Rabia ismi verilsin Rabia anıtı konulsun. Biz bunlara karşı değiliz, ama kent kimliği değiştirilerek yapılmasın diyoruz." dedi.
En çok konuşulan konuların başında gelen meydanın isim değişikliği veya yeni isim konusunda tartışmalar sürerken konu ile ilgili konuşan Suriye Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem ise Meydana Rabia isminin verilmesi için talepte bulunduklarını söyledi.
"RABİA MEYDANI OLSUN DİYE DİLEKÇE VERDİK"
Gerem konuşmasında, "Biz Şanlıurfa sivil toplum kuruluşları olarak eski vilayet yerinde yapılan altı otopark üstü meydan olan yere Rabia adı verilmesi için çalışma yaptık en son geçen hafta 120 STK imzası ile dilekçemizi verdik. Şimdi biz Rabia Meydanı derken bazıları yanlış anlıyor. Sanki biz mevcut olan Topçu Meydanının adını değiştireceğiz gibi bir izlenim var. Hâlbuki Topçu Meydanı dünde vardı bugünde var. Şimdi orada valilik binası var iken adliye binası var iken Topçu Meydanı yine vardı." dedi.
"TOPÇU MEYDANI YERİNDE DURUYOR"
Topçu Meydanı'nın isminin değiştirilmeyeceğini aktaran Gerem, "Topçu Meydanı Urfa'ya mal olmuş tarihi bir yer yani şimdi Topçu Meydanı neresidir diye sorarsanız şu anda Topçu Meydanında bulunan Şahbenderiye Camisi ile karşı tarafta balıkçıların kullandıkları askeriye kışlası ile o mıntıkada kalan alan idi topçu meydanı topçu meydanı yine topçu meydanı olarak kalıyor yine. Bizim istediğimiz sadece şu anda altı otopark üstü meydan olan yere topçu meydanı olsun diye bir talebimiz var tabiî ki takdir belediyenin meclisinindir.
Onlar karar verecek olur olmaz diye biz sadece sivil olarak misyonumuzda biliyorsunuz. Yaşanan bir zulmün sembolü haline geldi Rabia ismi bizde STK'lar olarak Urfa'da bu isim yaşatılsın diye bir talebimiz oldu." diye konuştu.
Meydanın isim değişikliği mi yoksa yeni isim mi tartışmaları sürerken vatandaşlardan gelen yorumlara ise isimin aynı kalmasından yana oldu.
Meydanın ismi değiştirilse bile Topçu Meydanı isminim kullanılacağını söyleyen Ali Kaya, " Buranın ismi değiştirileceği bilgisini yeni duyduk. Fakat isim değiştirilse bile vatandaş burayı yine Topçu Meydanı olarak bilecek."dedi.
Meydan ile ilgili konuşan Selim Demir ise "Urfa'ya hangisi hayırlı ise o olsun. Meydan kullanışlı olsun isim o kadar önemli değil" dedi
ORHAN KAYA
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.