MALEZYA'NIN İKİ AYRI PARÇAYA BÖLÜNMÜŞ,BİR ÜLKE OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
MALEZYA'NIN İKİ AYRI PARÇAYA BÖLÜNMÜŞ,BİR ÜLKE OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Malezya'nın iki ayrı kara parçaya bölünmüş bir ülke olduğunu biliyor muydunuz?
Malezya iki ana bölgeden oluşuyor;
Malezya ve Borneo adasında bulunan Doğu Malezya. Bu ülke doğal ve kültürel çeşitliliği birleştirerek onu eşsiz ve heyecan verici bir destinasyon haline getiriyor.
Yarı yarıya Malezya; Güneydoğu Asya'da, kuzeyinde Tayland, güneyinde Singapur ile sınırlıdır. Doğu Malezya, Endonezya ve Brunei ile sınırlanan Borneo adasında yer alıyor.
Malezya yaklaşık 330,803 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Malezya'nın nüfusu 32 milyon civarında. Malezya Ülkesi, Malezya, Çin, Hintliler ve daha küçük etnik grupların bir karışımıdır.
Bu ülkenin resmi ana dil, Malayca, ama İngilizce, Çince ve Tamilce de yaygın olarak konuşulmaktadır. Malezya kültürü çeşitli festivaller ve kutlamalarla Malay, Çin ve Hint etkilerinin bir karışımını yansıtmaktadır.
Malezya, sanayi, ticaret, tarım ve turizmi içeren çeşitli bir ekonomiye sahiptir. Kuala Lumpur ülkenin finans ve ticari başkentidir.
Malezya, çeşitli doğal güzellikleri ve dikkat çekici turistik yerleri ile bilinir. Petronas İkiz Kuleleridir. Kuala Lumpur'da bulunan dünyanın en yüksek ikiz binalarından (Kulelerindendir) biridir.
Langkawi Adaları, beyaz plajları ve berrak sularıyla bilinen bir grup güzel adadır.
Genting Highlands, çarpıcı doğal manzara ve serin hava sunan dağlık bir alandır.
Kuala Lumpur Gökdelenleri, alışveriş merkezleri ve güzel yemekleriyle tanınan bir başkenttir.
George Town, Penang Adası'nda, miras yapıları ve sokak yemekleriyle ünlü tarihi bir şehirdir.
Kota Kinabalu, Doğu Malezya'da yüksek Kinabalu Dağı ile tanınan bir sahil şehridir.
Malezya mutfağı, Malezya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Malezya mutfağı, Malezya'da bulunan yemek pişirme gelenekleri ve uygulamalarından oluşur ve nüfusunun çok etnikli yapısını yansıtmaktadır. Bu yapısal mutfağı tarihsel göçlere bağıdır.
Tarihsel göçlerin, yabancı güçlerin sömürgeleştirmesinin ve daha geniş ana bölgesi içindeki coğrafi konumunun bir sonucu olarak, Malezya'nın günümüzdeki mutfak tarzı, öncelikle Malay, Çin, Hint, Endonezya ve etnik Borneo vatandaşlarının gelenekleri ile Tay, Portekiz, Hollanda, Arap ve İngiliz mutfaklarından gelen etkilerin bir karışımıdır. Bu, Malezya mutfağını oldukça karmaşık ve çeşitli hale getiren bir lezzet senfonisi yapmaktadır. Yemek pişirmede kullanılan çeşniler ve baharatlar farklıdır.
Malezya Yarımadası, Singapur ile ortak bir tarihe sahip olduğundan, menşe yeri ne olursa olsun, laksa ve tavuklu pilav gibi aynı yemeğin versiyonlarını sınırın her iki tarafında bulmak yaygındır. Malezya, Endonezya ile mutfak bağlarını paylaşmaktadır.
Çünkü her iki ülke de genellikle satay, rendang ve sambal gibi belirli yemekleri paylaşmaktadır. Hint mutfağı, daha kuru veya daha ıslak köri yemeği hazırlığı ile ayırt edilebilen kuzey-güney Hindistan ve Sri Lanka çeşitliliğinin bir karışımına sahiptir.
Malezya Mutfağı egzotik tatlar ve değişik pişirme tarzlarıyla eşsiz ve zengin bir gastronomi macerası sunar. Malay mutfağı her biri kendi farklı pişirme teknikleri olan Malay, Çin, Hint ve Batı mutfakları olarak dört ana grup ayırmak mümkündür. Nyonya ve Hint Müslüman toplulukları gibi farklı toplulukların birbirinden etkilenmesiyle ortaya çıkan mutfaklar da önemli yer tutar. Ülkede çok sayıda Arap ülkelerinden gelen uluslararası öğrencilerin bulunması nedeniyle çok sayıda Arap mutfakları da yer almaktadır.
Bu kadar çeşitli kültürün sentezi olan bir mutfağında çok çeşitli olması beklenirdi ama ülkedeki yemek kültürünün sınırlarının bu kadar geniş olmasındaki tek etken kültürel çeşitlilik değil. Bunun yanında birçok balık çeşidi ya denizden çıkarıldıkları gün servis ediliyor böylece çok taze ve lezzetli balıklar bulmak mümkündür. Ülkemizde olduğu gibi İslamiyet’in yaygın bir ülke olduğu için Malay mutfağında domuz etinin yeri yoktur.
Spor Haberi: Yakup CANBEYLİ Gazeteci & Spor Yazarı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.