Urfa müziğine değer verilmiyor
Urfa müziğine değer verilmiyor
Her hafta önemli bir ismi konuk ettiğimiz "Sen söyle Şanlıurfa'nın" bu haftaki konuğu Şanlıurfanın yetiştirmiş olduğu önemli değerlerden biri olan rahmetli Aziz Çekirgenin oğlu Yahya Çekirge oldu.
RAPÖRTAJ: MEHMET ER
Urfa'nın en çok bilinen saz ustalarının başında gelen Aziz Çekirge’nin oğlu Yahya Çekirge ile rahmetli babasının dükkânında İstanbul’dan gelen Salih Yıldırım hocamız ile bir araya gelerek geçmişten bu güne kadar Şanlıurfa müzik kültürü üzerine çok güzel bir sohbet gerçekleştirdik.
Şanlıurfa müziğine önem verilip verilmediğini, Geçmişte yapılan sıra geceleri ile şimdiki sıra geceleri arasında ne gibi farklar olduğunu, Geçmişte Urfa birçok gazelhan yetiştirmiş olan bir müzik şehriydi, şimdi yeni yetişen genç nesilde neden gazelhan yok ve daha birçok soruyu biz sorduk Yahya Çekirge cevapladı.
KISACA SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?
“Ben Yahya Çekirge rahmetli Aziz Çekirge’nin oğluyum. Yıllardır sanatla iştigal etmekteyim.”
ŞANLIURFA’NIN MAHALLİ MÜZİĞİNİ NASIL BULUYORSUNUZ?
“Şanlıurfa’nın mahalli müziğinde üstatlara değer verilmiyor. Şuanda bilen bilmeyen herkes bu işi yapıyor. Hakkıyla bu işi yapanlarda bir yerlere gelemiyorlar.”
BABANIZ URFA’NIN YETİŞTİRDİĞİ ÖNEMLİ BİR DEĞERDİ, RAHMETLİ BABANIZA YETERİNCE DEĞER VERİLDİMİ SİZCE?
“Babamın Türkiye’ye ve Şanlıurfa’ya müzik yönünden, müzik enstrümanları yönünden ve Şanlıurfa’nın tanıtımı yönünden çok emeği vardır. Ankara Sesi radyosunda ilk Urfa sıra gecesini kendisi ve Mehmet Ataç, Kadir Güzel, Tenekeci Mahmut, Kurrik Mehe, Bekçi Bako lakaplarıyla söylüyorum ki Urfalılar tanısınlar diye. Bu ustaların isimleri ne bir sokağa verildi, ne kendileri ile ilgilenildi, bir tanesi 70 yaşından sonra meşhur oldu diye herkes onu biliyor, başka kimseyi bilmiyorlar.”
GAZELHANLAR GECESİ YAPILDI BU GECEYE DAVET EDİLDİNİZMİ?
“Evet, davet edildim. Şimdi bir gece yapıyorsun ismi Yahya Çekirge olsun o gecede sadece Yahya Çekirge anılır. O gece Yahya Çekirge’nin gecesidir. Başkasının isminin altında yaptın mı geceyi olmaz. Senin çağırdığın adam o adamın ustası nasıl sen o adamın ismi altında yapıyorsun.”
GEÇMİŞTEKİ SIRA GECELERİ İLE ŞİMDİKİ ARASINDA NE FARKLAR VAR?
“Dağlar kadar fark var diyebilirim. Neden dağlar kadar dedim onu da izah edeyim. Biz babamızdan, eski üstatlardan ve babamın arkadaşlarından gördük. Terbiye, adap, hürmet, saygı, oturup kalkma şimdi bunlarla hiç alakası yok. Urfa’nın etrafı dumanlı dağlar parçasını o da çalıyor, bende çalıyorum. Adam geçmiş söylüyor, adı ne Urfa sıra gecesi, kendisine bir makam sor bilmez, Hicaz ile Uşak’ı bir birinden ayırt edemiyorlar.
Biz bu konuyu defalarca gündeme getirdik Sayın Valimize de bu konuyu defalarca ilettik, yani bu gibi insanlar Urfa’yı dışarda rezil ediyorlar. Gerçek yapana üstatlara saygı duyuyorum ama çoğunluk olarak bu dediğim şekilde yapılıyor.”
GEÇMİŞTE URFA BİRÇOK GAZELHAN YETİŞTİRMİŞ OLAN BİR MÜZİK ŞEHRİYDİ, ŞİMDİ YENİ YETİŞEN GENÇ NESİLDE NEDEN GAZELHAN YOK?
“Eski gazelhanlar kimseye bir şey vermediler, kimseyi yetiştirmediler. Geçmişteki gazelhanlarda benlik vardı. Bir tek yetiştiren eskilerden Tenekeci Mahmut amca idi. Urfa’da eski kütüphane vardı orada sizlerin de yakından tanıdığı isimleri Tenekeci Mahmut yetiştirdi. Bu isimlere Kazancı Bedih amca da dahildir. Esas gazeli Tenekeci Mahmut söylerdi.”
URFA MÜZİĞİNE YETERİNCE ÖNEM, DEĞER VERİLİYORMU?
“Hayır, asla değer verilmiyor. Rahmetli babamın güzel bir sözü vardı, derlerdi Aziz usta biz seni hiç göremiyoruz, babamda derdi ben ulu caminin minaresi miyim ki her taraftan görüneyim, benim yerim belli. Şimdi burası rahmetli Aziz Çekirge’nin dükkânı ben bu dükkanda yetiştim, şimdi araştırmak lazım eskilerden kim vardı diye, Mıkkım Tahir, Kel Hamza, Bekçi Bako, Aziz Çekirge, Kadir Güzel, Kurrik Mehe, Dellek Mahmut var, hani bunlar. 1949 yılında Babam, Mehmet Ataç, Tenekeçi Mahmut, Kadir Güzel, Bekçi Bakır ve Abdurrahman Savaş ile birlikte, Urfa’yı tanıtım için Muzaffer Sarısözen ile beraber Urfa’nın sesi radyosunda memleketimizin tanıtımını yaparlardı.
TARİHİNE SAHİP ÇIKMAYAN BİR MİLLET YOK OLMAYA MAHKÛMDUR DİYORUM.
Böyle eski Urfa tarihini anan kişiler Mıkkım Tahir, Kel Hamza, Aziz Çekirge gibi değerlerimizin Müzik müzesinde fotoğrafları yok. Geçenlerde İstanbul’dan Urfa Lisesi buluşmaları için Urfa’ya gelen Salih Yıldırım hocam babam ile İsmail Badıllı’nın resimlerini götürmüş bu müzede yayınlanması için yani Salih Yıldırım hocamın mı ta İstanbul’dan kalkıp gelmesi mi lazım bu resimleri astırmak için Urfalılar neden bunu dile getirmiyorlar.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.