İMZA YERİNE MÜHÜR
İMZA YERİNE MÜHÜR
Şanlıurfa eski Vilayet Binası yıkıldığı zaman her Şanlıurfalı gibi tüm anılarım yıkıldı.
Şanlıurfa’nın eski vilayet binası birkaç yıl önce yıkılarak yerine Topçu Meydanı (Rabia Meydanı) yapıldı. Burası yıkılmadan önce tüm Şanlıurfalıların anısı mevcuttur. Bu binanın etrafında Maliye, Nüfus ve Vatandaşlık, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim, Tedaş, Askerlik Şubesi, Avukatlar ve Adliye Sarayı, özel olarak Arzuhalciler buralarda mevcuttu. Şanlıurfa’nın kalbinin attığı bir yerdi burası.
Şanlıurfalı her ne işi olursa olsun buraya uğrayarak işini görürdü.
Şanlıurfalılarının kırsal kesimden gelenlerin özellikle bayanların (Kadınların, Kızların) okuma, yazmanın az olduğu yıllarda kırtasiyeciler karşıda dükkânlarda dilekçe alınırdı. Askerlik Şubesinin alt köşesinde baraka tip üstü kapalı önü açık yerlerde arzuhalciler vardı. Arzuhalciler okuması ve yazması olmayanlar hallerini belirtir dilekçeler yazılırdı.
Bir de resmi dairelerde ki imza gerekli işlemleri için bura ya gelirlerdi. Sarı Pirinçten yapılmış dikdörtgen şeklindeki mühürlere isim ve soy isim (Adını ve Soyadını) kazılarak isteyene verilirdi.
Bu mühürü kullanacak kişi Resmi kurumlar (Daireler) ve Bankalar da kullanırken Cebinde ya da bir küçük kese içinde taşırlardı. Mühürü kullanan kişi ismi yazılı mühürü keseden çıkararak ıstampaya basarak imza atması gereken yerlere basarak kullanırlardı.
Ama tarih akıldan yok olmuyor.
Haberi: Yakup CANBEYLİ Gazeteci & Spor Yazarı, Araştırmacı
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.