Şanlıurfa Türk Futbollunun neresinde?
Şanlıurfa da gerçekten, Futbol özlemi ne seviyededir? Şanlıurfa spor istenilen seviyede değildir? Değerli sporseverler kendi kendime Şanlıurfalıların merek ettiği bazı konular soru cevap şeklinde kendime sorar oldum. Kendi kendimi bildim bileli Şanlıurfalılar sporu ve futbolu çok mu? Çok sevmektedir? Ama! Her nedense Şanlıurfa sporun engellere takılmaları var.
Şanlıurfa’nın ülke genelinde en genç nüfusa sahip olmasına rağmen, sporcu ve Futbolcu yetişimi olmamaktadır veya çok az düzeyde olmaktadır. Eğer genç nüfusa gereken önem verilse başarılar peş peşe gelir. Bu nedenle kendi açımdan azda olsa zaman zaman spor eğitimine önem verdiğim gibi yine de vermeye devam edeceğim.
Hiçbir kimseden maddi destek görmemesine rağmen bu sezon ilk kez Bölgesel Amatör Liginde yer alan Şanlıurfa 11 Nisan Spor kulübünün Hocası (Teknik direktörü) İsmail Doğan’ı kutlamadan geçemeyeceğim. Başarılarının devamını dilerim. İnşallah genç kardeşlerimize örnek teşkil eder. Şanlıurfa Gap Arena Stadından yeterince faydalanmamaktayız. Bu söylemek isterim.
Şuan ki Gençlik Spor İl Müdürü Hakan Keşküş ve İlçe Müdürleri var gücü ile eski dönemlerden kalan esikleri tamamlamaları için yoğun bir şekilde mesai sarf etmekteler. Allah güç Kuvvet versin. Bu şekilde çalışmayla Civar illerde yapılanlarla aramızdaki mesafe hızla kapanmış olacaktır. Belki de çalışmalarının hızını biraz daha artırmaları halinde biz aradaki mesafeyi kapattığımız gibi fersah fersah öne geçmeyi neden aklımıza getirmeyelim. Kısada olsa bilgi babında
Statların ölçüleri ve gerekliliğini aktaralım. Bizim Şanlıurfa Gap Arena Stadı hangi stat ölçülerine girdiğine bakalım. Gap Arena Stadı Boyu 105 Mt. Eni ise 68 Mt. Kapasitesi ise 29.000 Kişiye yani seyirci barındırmaktadır.
OLİMPİK SAHALAR; Özellikle olimpiyat oyunlarında kullanılan, üzerinde futbol harici sporların da yapıldığı, etrafında koşu pisti olan ve en ölçüleri 68, boy ölçüsü de 105 metreden başlayan spor sahalarıdır. BÜYÜK SAHALAR; FIFA ve UEFA’nın kriterleri doğrultusunda maçların oynandığı, uluslararası standartlara uygun, seyirci kapasitesi fazla olan futbol sahaları ve stadyumlar, büyük saha kategorisine girer.
KÜÇÜK SAHALAR; Ulusal liglerde, tribün kapasitesi fazla olmayan, saha ölçüleri 65 metreye 100 metre şeklinde çizilmiş, önemli maçların yerine, genelde alt yaş grubu müsabakaların yapıldığı statlardır.
ANTRENMAN SAHALARI; Futbol takımlarının, müsabakalara hazırlık için kullandıkları, tribünü olmayan, ölçüleri normal sahadan küçük olan, teknik ve taktik maç hazırlıklarının yapıldığı idman sahalarıdır.
HALI SAHALAR; Saatlik kiralanan ve 6’şar – 7’şer kişilik 2 takım halinde günün her saati maç yapabildiği, ışıklandırmalı sahalardır. Ebatları genelde 20x40=800 m2 , 25x40=1000 m2 ve 25x45=1125 m2’dir. Sevgi değer sporseverler bilgilendirme yazılarım devam edecektir.