Ahilik Haftası etkinliklerle kutlandı
Ahilik Haftası etkinliklerle kutlandı
Ahilik Haftası, yurdun dört bir yanında kutlanmaya başladı. Tarihi Gümrük Han'ında temsili Ahilik geleneğindeki usta-çırak ilişkisi anlatan bir gösteri yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç,"Ahilik; toplumumuzun, inancımızın, tarihimizin, kültürümüzün en önemli unsurlarından ve zenginliklerinden bir tanesidir."dedi.
Ahilik Haftası Şanlıurfa'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Tarihi Gümrük Han'ında kutlanan Ahilik Haftası temsili gösterilerle geçmiş tarihe yönelik hatırlatmalarda bulunuldu. Ahilik'in önemine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, yaptığı konuşmada, Ahilik Haftasını kutlayarak, gençlere tavsiyelerde bulundu. Güvenç,"Yeni bir günü birlikte kutluyoruz. Ömürden bir yıl geçmiş; Allah'tan daha nice yıllar böyle güzel, beraberlikleri diliyorum. Esnafımıza hayırlı işler temenni ediyorum. Ahilik; toplumumuzun, inancımızın, tarihimizin, kültürümüzün en önemli unsurlarından ve zenginliklerinden bir tanesidir." ifadelerini kullandı.
İnsani değerleri yaşatmanın öneminden bahseden Güvenç,"Her yıl buraya geldiğimde bu tabloyu bir kenara koyuyorum. Manifestoyu yazmışız. Yazmakla kalmamışız; özümüzde, ruhumuzda, ailemizde, hanemizde, iş yerimizde çocuklarımızla bu güzellikleri, bu temel ilkeleri, insani değerleri biz yaşamışız gençler."dedi.
'MEDENİYETİMİZDE
ŞEFKAT, KARDEŞLİK,
YARDIMLAŞMA VE
DAYANIŞMA BULUNUYOR'
Gençlere toplumsal değerleri ve birliğin önemini hatırlatan Güvenç, "Bilesiniz ki bu Batılılar bugünde, dünde bunun ancak lafını ettiler. Bizim medeniyetimizde şefkat, kardeşlik, yardımlaşma, dayanışma, ekmeğini bölüşme ve o ekmek ki yarım ekmek de olsa onu da bölüşme var. Ama onlar bir türlü doymadılar, doymuyorlar ve de sömürdüler. Yeryüzünde hakim oldukları her dönem kendilerinin dışındakilere yokluğu, yoksulluğu, gözyaşını, savaşı reva gördüler. Ama bizim kültürümüzde bu var. Bugün eğer biz bu ülkede seksen senedir birçok zorluğa rağmen ayakta kaldıysak; bu ilkelerin ruhumuzda, ailemizde, iş yerimizde olmasındandır. Paylaşmaktandır, dayanışmaktandır, birbirimizi sevmektendir. Birbirimize saygı göstermektendir."dedi.
'YÜZBİNLERİN
ACILARI SARILDI'
Güvenç, Türkiye'nin komsu ülkelerden zulümden kaçanları sahiplenmesinin geçmişten gelen gelenek ve yardımlaşma kültürünü olduğunun altını çizerek, "Sevgili gençler! Geriye dönüp bakarsanız; ne
büyük fırtınalar atlattığımız ama fırtınaları da bu ilkelerle atlattığımızı görürsünüz. Batıda 18
yaşını dolduran çocuğuna bakmayan bir zihniyet hakimken, bizde yetmiş yaşındaki amca elli
yaşındaki çocuğunun tarhanasını, bulgurunu yapar ve gönderir. İşte bunun sonucunu da; son üç
yıldır ülkemizde ve ilimizde çok derin bir şekilde yaşıyoruz. Önce Akçakale'de ve Ceylanpınar'da on binler geldi. Bu İlin; vefakâr, cefakâr, fakir ama gönlü zengin insanları, yarım ekmeğini onlarla paylaştı, bağrına bastı ve kamplarında misafir etti. Yardım toplayıp onların acılarını sarmaya çalıştı, ama dikkat ederseniz son 3-4 gündür çok daha büyük bir dramla karşı karşıyayız. 2-3 günde Suruç'ta Kobani Bölgesinde 100 binin üzerinde yaşlı, genç ve on günlük çocuk da var, seksen yaşında ihtiyar amca da var. İnsanlar akın akın Urfa'mıza, Suruç'umuza akın ettiler." şeklinde konuştu.
'21. ASRIN ORTASINDA TEK BAŞIMIZA İNSANLIK
DERSİ VERMEK BİZLERE NASİP OLDU'
Ahilik Haftası töreninde Suriye'deki kardeşlerimizin de yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Güvenç, "Bakın altını çizerek söylüyorum, dünyanın en büyük, en güçlü illerine, en büyük ekonomilerine; iki günde böyle 100 bin insanı gönderseniz çökerler, dağılırlar, birbirlerine düşerler. Ama benim insanım; inancıyla, fakirliğine bakmadan çeyrek ekmeğini onlarla paylaştı. Büyükşehir Belediyemiz, Hükümetimiz ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız duruma el koydular. Hamd olsun! Yaraları sarıyoruz. Bu ne büyük bir nimettir. Kültürümüze, inancımıza, medeniyetimize, ahiliğimize ve anlayışımıza sahip çıkmamız gerekir. Onun içindir ki; şu mütevazi törenleri genişletmek lazım. Esnaf esnaf, oda oda, sanatkâr sanatkâr anlatmak lazım. Zenginlikler gelip geçicidir. Varlıklar gelip geçicidir. Allah zenginliği ve gücü toplumlar arasında değiştirir. Ama en büyük zenginlik; bu kültürdür, sevgi ve yardımlaşmaya dayalı bu kültürdür. Bu anlamda; ahi erlerini rahmetle anıyorum. Bunu yaşatmaya çalışan esnaf odalarını yürekten kutluyorum. Büyüklerimizin ellerinden öpüyorum. Allah bizi bu inançtan bu kültürden, bu sevgi medeniyetinden ayırmasın diyorum. Gerçekten yirmi birinci asrın ortasında tek başımıza insanlık dersi vermek bizlere nasip oldu. Bunun için şükretmek lazım. Allah yardımcımız olsun diyorum."şeklinde ifade etti.
Zulümden kaçarak Türkiye sığınan insanlara yardıma davet eden Güvenç, "Bu yaraları saracağız, bu millette bu inanç olduğu süreçte hiç korkmayın. Ben hiç korkmuyorum.
Bütün eksikliklerimizi, hatalarımızı bütün sorunlarımızı bu inançla, samimiyetle, çalışmayla aşacağız diyorum. Selam olsun tüm esnaflarımıza, Allah yolumuzu açık etsin. Yar ve yardımcımız olsun diyorum." şeklinde konuştu.
ZEKİ ALTUNDAĞ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.