VAKALAR ARTTI, YENİ YOĞUN BAKIMLAR AÇILIYOR!

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saate 18 bin 622 kişinin Covid-19 testi pozitif çıktı, 206 kişi vefat etti.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı günlük durum raporlarına göre Güneydoğu Anadolu bölgeleri ve Şanlıurfa’da vaka sayılarının artmasıyla birlikte hastanelerdeki yoğunluk da artış gösteriyor. Özellikle yoğun bakımlarda yatan hastaların artması uzmanların aşıya olan çağrılarını yineletiyor.

Vaka sayısına paralel olarak yoğun bakımda yatan hasta sayısı da artıyor. Yoğun bakımdakilerin yüzde 95'i ise aşısız ya da aşısı tamamlanmamış hastalardan oluşuyor.

Korona virüsü ile mücadele tüm Türkiye’de olduğu gibi Şanlıurfa’da da devam ediyor. Şanlıurfa’da yaşanan bu 4. Dalga ile Şanlıurfa’da yatak ihtiyacı da artmaya başladı.

Urfa aşılama oranında yüzde 50 lerde olduğu için bir önceki pik sayımızı geçtik diyen Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, Ciddi boyutta bir yatak ihtiyacı oluştu. Yeni yoğun bakımlar açıyoruz. Acilde bekleyen bir hastamız yok. Sayı artışları devam ediyor. Bunun nerede duracağını bizde kestiremiyoruz. Dedi.

Hastanede yatanların yüzde 95’i aşısız. Aşı olanların hiç birini kaybetmedik. Diyen Müdür Gülüm, Şanlıurfa’da yaşanan bu 4. Dalga şehrimizde yatak ihtiyacı olduğu zaman planlanmış dediğimiz cerrahiler bunlar zamana yayılabiliyor. Zamana yayılamayan hastalar var. Bunlara ayrı yataklar ayrılıyor diyerek, Delta virüsü ile birlikte yeni bir dalganın geleceğini tahmin ediyorduk. Bunun için önlemler almıştık ama avantajımız şu idi aşımız var idi aşımızı yüzde 75 seviyelerine çıkarsa bunun için Sağlık Bakanlığı bir kampanya başlattı. Türkiye yüzde 80 seviyelerine çıkarsa, Urfa yüzde 50 olsa bundan istifade edemiyor. En çok sıkıntı yaşayan sizler oluyorsunuz. Aşı seviyemiz yüzde 75 olsa idi bu sevide olan iller şuan önceki pik sayılarının yarısına bile ulaşmadılar.

BİZ BİR ÖNCEKİ PİK SAYISININ ÜSTÜNE ÇIKTIK

Ciddi boyutta bir yatak ihtiyacı oluştu. Yeni yoğun bakımlar açıyoruz. Acilde bekleyen bir hastamız yok. Sayı artışları devam ediyor. Bunun nerede duracağını bizde kestiremiyoruz. Şuan ki alt yapımız uygun, personellerimiz önlem olarak yoğun kritik tedavi gören kısımları alıyor. Bugünde eski diş hastanesi diye bilinen bir yeri 50 yataklı olarak hizmete aldık. Orayı da ihtiyaç oldu mu kullanacağız. Şuanda ama çok ciddi bir sorunumuz yok. Aşılarımızı yaptırsaydık bu dalgayı kolay geçirecektik. Urfa aşılama oranında yüzde 50’nin altında olduğu için bir önceki pik sayımızı geçtik. Halkımıza bir kez daha duyuruda bulunalım lütfen aşımızı olalım. Hastanede yatanların yüzde 95’i aşısız. Aşı olanların hiç birini kaybetmedik.” Dedi.

ACİL OLMAYAN AMELİYATLAR DURDURULUYOR

Urfa Tabip Odasi Başkanı Uz.Dr.Osman Yüksekyayla, kentte artan vaka sayısı ve alınması gereken tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Pandemi başladığından beri vaka sayıları arttığında, hastanelerde yer kalmadığında elektif dediğimiz acil olmayan ameliyatlar durduruluyor diyen Yüksekyayla, “Bu günlerde Urfa’da da vaka sayıları arttığından, servis ve yoğun bakımlar dolduğundan hem covid hastalarına yer açmak hem de sağlık personelini covid alanlarında kullanmak için bu ameliyatlar durdurulduğunu belirtti.

Bu durumun bir çok sonucu olduğunu belirten Yüksekyayla, Sürecin başından beri TTB ve Tabip Odaları olarak covid dışı ölümlere, covid nedeniyle tanı alması geciken kanser gibi hastalıklara dikkat çekmeye çalışıyoruz. Şüphesiz Covide bağlı ölümler fazla bu yüzden de herşey covid öncelikli dizayn ediliyor. Ancak sağlık kuruluşları Covidle ilgilendiğinden kuruluşlara başvuramayan hastaların tanı alması da tedavi olması da güçleşiyor.

Şanlıurfa'da Kamu Hastanelerinde efektif vakalar durduruldu üniversite hastanelerinde ise halen devam ediyor.” Dedi.

MEHMET ER