URFA’DA OMİCRON VARYANTI GÖRÜLDÜ

İl Sağlık Müdürü Gülüm, sosyal medya üzerinden yapmış olduğu açıklamada; Düşük seyreden covid vakaları ne yazık ki Urfa’mızda artışa geçti. Omicron varyantı şehrimizde de görülmeye başlandı. Vakalar çok yakından takip ediliyor. Şuan için sağlık hizmet sunumuna olumsuz bir etkisi olmamakla beraber aşı ve kişisel tedbirlere uymak artık çok daha önemli. İfadelerini kullandı.

Koronavirüs vakalarının uzun bir süredir düşük seyrettiği Şanlıurfa’da İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Gülüm, Omicron varyantıyla kentteki vakaların artışa geçtiğini açıkladı.

Gülüm, kentte sağlık hizmeti sunumunda olumsuz bir etkinin olmadığını ve vatandaşların aşı ve kişisel tedbirlere dikkat etmesini istedi.

Ne kadar hızlı yayılıyor?

Omicron henüz her şeyi başa sarmadı ama belirsizlik devam ediyor. Akıllarda iki büyük soru var: Ne kadar hızlı yayılabilir ve sizi ne kadar hasta eder? Ancak kesin cevaplar elde etmek haftalar sürebilir.

Tüm dünyadan bilim insanları bu soruları cevaplamak için ilk adımları atmaya başladı. Sonuçlar, bağışıklığın önemini tekrar vurguluyor.

Görünen o ki, aşılama ve geçtiğimiz aylarda yaşanan yüksek Covid-19 dalgasıyla oluşan bağışıklığa rağmen Omicron hızlı yayılıyor.

Güney Afrika'da Delta varyantı dalgası sona ermiş ve günde 300'den az vaka görülmeye başlamıştı.

Şu anda ise bu sayı günlük 10 binden fazla.

İngiltere'de de durum benzer.

Bilim insanları, Omicron vakalarını Covid-19 testlerinde ortaya çıkan "S geni eksikliği" ile tespit ediyor.

MEHMET ER