Marmara ormanlarının 2100 yılına kadarki göç haritası çıkarıldı

Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) verilerine göre, Marmara Bölgesi'nde yaklaşık 3 milyon hektar ormanlık alan bulunuyor.

"Marmara Ormanlarının İklim Değişikliğine Adaptasyon Potansiyelinin Araştırılması" projesi, bu ormanlarda Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) analizleri aracılığıyla zamansal ve mekansal değişimlerin ve gelecekteki arazi kullanımı ve arazi örtüsünün tahmin edilmesi amacıyla 2019'da başlatıldı.

Bu yılın başında sona eren proje kapsamında, Marmara Bölgesi'nde bulunan 5 Orman Bölge Müdürlüğünün görev alanındaki ormanlarda belirlenen türlerin iklim değişikliğine adaptasyonu incelendi.

OGM ile Fransız Kalkınma Ajansı (FDA) ve Fransa Orman Genel Müdürlüğü (ONF) işbirliği kapsamında, OGM Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü yürütücülüğünde gerçekleştirilen projeye, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Trakya Üniversitesinden akademisyenler destek verdi.

"Güneyden kuzeye doğru küçük göçler olduğunu söyleyebiliriz"

Proje sonunda elde edilen veriler hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Özdemir, amaçlarının, iklim değişikliğinin orman alanları üzerindeki etkisini analiz etmek ve duruma uygun adaptasyon stratejileri geliştirmek olduğunu söyledi.

Karaçam, kızılçam, meşe, göknar, kayın, gürgen, kestane, ıhlamur olmak üzere 8 asli ağaç türü üzerinde çalıştıklarını anlatan Özdemir, "Marmara Bölgesi'nin gelecekte biraz daha kurak olacağını varsayarsak, kuraklığa dayanabilen bazı bitkilerin biraz daha kuzeye doğru gidebileceklerini öngörüyoruz." dedi.