Balıkesir'de donanımlı savaş pilotları yetişiyor

Kendi pilotunu yetiştirme noktasında dünyadaki nadir güçlerden biri olan Türk Hava Kuvvetleri, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ortaya çıkan pilot ihtiyacını karşılamak için pilotaj eğitimlerinden modern çağın yeniliklerine kadar birçok tedbiri uygulamaya koydu.

Eksilen pilot gücünün tekrar kazanılmasına yönelik İzmir Çiğli Uçuş Okulu'na işlerlik kazandırılarak pilot-uçuş ekibi yetiştirilmesine tekrar başlandı.

 

 

İzmir Çiğli'de konuşlu bulunan 2. Ana Jet Üs Komutanlığında SF-260D, KT-1T ve T-38M uçaklarında eğitimlerini bitirerek Balıkesir'e gelen öğrencilere F-16 eğitimleri veriliyor. Teorik dersler gören, Simülatör Filo Komutanlığındaki simülasyonlarda uçuş eğitimi alan öğrenciler, öğretmenleri ile F-16'larda uçuş deneyimi kazanıyor.

"Şahinleri en iyi biz yetiştiririz." parolasıyla hizmet veren okuldan mezun olan subaylar, F-16 pilotu unvanıyla kıtalarında başarıyla görev yapıyor. 

8 aylık eğitim alıyorlar

193. Öncel Filo Komutanı Hava Pilot Albay, AA muhabirine, Çiğli'den gelen öğrencilere dünyanın en zor ve en keyifli eğitimlerinden birini verdiklerini söyledi.

Eğitimlerin yaklaşık 8 ay sürdüğünü belirten albay, "2 ay yer, 6 ay da simülatör ve uçuş eğitimi olmak üzere ortalama 8 ayda buradaki arkadaşları dünyanın en iyi savaş pilotu olarak mezun edip filolarda görev yapmaya gönderiyoruz." dedi.

Filoya gelenlerin iyi bir İngilizce seviyesi, teknik donanım, uçak ve havacılık konularında bilgilerinin bulunması gerektiğini anlatan filo komutanı, öğrencilerin aşama aşama F-16'da harbe hazır pilotlar olması için eğitim sürecini başlattıklarını dile getirdi.

Öğrencilerin uçağa adaptasyonunun tamamlanmasının ardından hem hava hem de yer olmak üzere eğitimlerini devam ettirdiklerini belirten albay, şöyle konuştu:

"Uçuş eğitiminden önce sabah brifingiyle günü başlatıyoruz. Her gün saat 08.30'da filoya gelerek 30 ila 45 dakikalık genel hazırlık brifingi yapıyoruz. Daha sonra her kursiyer pilota bir öğretmen pilot eşliğinde eğitimlerini devam ettiriyoruz. Simülatör veya uçuş eğitimleri için 2-2,5 saat önce birebir brifinge girip 50 dakika önce uçak başı yapacak şekilde günü planlıyoruz. Uçuşun değerlendirme safhası öncesi ve sonrası 5-6 saati bulmakta. Bir saatlik uçuşun onlara maliyeti hemen hemen 6 saat oluyor. 8 aylık süreçte bütün günleri eğitimle geçen kursiyerlerimizin 1 dakika boşa geçecek zamanları yok. Hava Kuvvetlerinin en tecrübeli öğretmen pilotları 193. Öncel Filo Komutanlığında görev yapıyor ve biz dünyanın en iyi savaş pilotlarını burada yetiştirdiğimizi iddia ediyoruz."