BAŞKAN TUĞBAY, İŞKUR İLE İLGİLİ CİDDİ İDDALARDA BULUNDU

Başkan Tuğbay, “Dünya Bankası'nın ödeneklerin göndermesinin ardından İŞKUR Dünya Bankası ile birlikte ortaklaşa Şanlıurfa'da yaşayan 50 Suriyeli 50 Türk vatandaşlarına topluma kazandırma adına mesleki eğitim alıp meslek sahibi olmak için hizmet sektöründe faydalanmak için yapılan alımlar amacı dışında kullanıldı. Doğru kullanılmadı.” Diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Tuğbay yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Son zamanlarda Şanlıurfa İŞKUR da ve diğer kurumlarda usulsüzlük ve yolsuzluk ile ilgili konular gündeme geliyor. Bu konuların üstüne gidilmesi lazım. 2019 Eylül ayında İŞKUR yüzde ellisi Türk yüzde ellisi Suriye vatandaşı olmak üzere mesleki beceri eğitim ihalesine çıkmıştı o zaman ihale teklifinde bulunduk. Hem esnaf sanatkârlar derneği hem de lokantacılar odası olarak 850 kişilik ihaleye bir milyon 210 bin liralık bir fiyat koymuştuk. 100 bin lirasını Milli Eğitim'e bağışta bulunmak üzere mesleki yeterlilik belgelerine yatırılmak üzere buna rağmen 100 - 150 bin liralık kar harcı olan bir ihale idi. 25 gün bekleme süresi verilmesinin ardından bize bir mail atıldı. Teşekkür ederiz dosyamız elenmiştir denildi. Madem dosyamızda eksiklik vardı, başta kabul edilmezse idi. Bizim verdiğimiz dosya geçersiz sayıldı. 5 olan firmaya bu ihale verildi. Ama aynı rakamla değil yaklaşık 4 buçuk milyon lira ile ihale verildi.

İŞKUR’U KENDİ BABASININ ÇİFTLİĞİ GİBİ KULLANANLAR VARDI

 Bu kişiler önce eğitilecek sonra sahada çalıştırılacak idi işleyiş kanun bu şekilde, bu adamlar tamamı hayali kişilerden SGK parası yasak olmasına rağmen 500 lira 1000 lira kadar paralar toplanmış. Biz buna itiraz ettik. Dönemin Valisi, Vali Yardımcısı ile konuştuk basına verdik. Bizim aldığımız duyumlar İŞKUR’u kendi babasının çiftliği gibi kullananlar vardı.

46 MİLYON LİRALIK BİR ÖDENEK BUHARLAŞIP GİTMİŞ

Dünya Bankası'nın Şanlıurfa'ya göndermiş olduğu ihtiyaç sahiplerine hem mesleki beceri eğitimi istihdam edilmek üzere yaklaşık 46 milyon liralık bir ödenek vardı. Bu ödenek son 2 sene içerisinde aldığımız duyumlara göre hepsi buharlaşıp gitmiş. Bu yaşanan hadise sonrası SGK müfettiş gönderdi. Bu paralar nereye gitti diye hesap sormalar var.

 BU OLAYIN ÜSTÜNE GİDİLSİN

 Bu olayın arkasında siyasi, politikacı, STK kim olursa olsun devletin parasını çalandan hesap sorulmalıdır. Bunların üstüne gelmezse yarın ve sonraki günlerde iş daha farklı yerlere gider. Halen görevde alınmalar soruşturma geçirenler var. Şanlıurfa'da bazı Mali müşavirler hayali şirket kurmaları var. Bu işin içinde olan birçok şey var. Şanlıurfa Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip sokak arasındaki kişilere gençlere ulaşamazsanız, Allah muhafaza Şanlıurfa çok farklı boyutlara gider. Biz 1 yıl boyunca bunlarla çok mücadele ettik. Ortaya çıkarılması için arkamızda siyasetçi ve belli bir kitle görmediğimiz için bir noktada pes etmek zorunda kaldık.” diyerek sözlerini sonlandırdı.