FISTIKTA HASTALIK TEHDİDİ

Şanlıurfa İl sınırları içindeki onbinlerce fıstık ağacında sararma ve buna bağlı dal ve gövde kurumalarına rastlandı.

Her Ziraat Mühendisi her Zirai ilaç bayi bu fıstık hastalığına karşı farklı bir ürün öneriyor. Bölgede yaygın olarak görülen bu soruna karşı Gaziantep’te ilgili kurumlar harekete geçerken, Şanlıurfamızda yetkililerin bir çare üretmemesi tepkilere yol açıyor.

Fıstık ağaçlarını kurtarmak için her yolu denemeye çalışan üreticiler, bu anlamda Urfa’daki kurumlara şu çağrıyı yapıyor: ‘’Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ilgili bölümleri, akademisyenler, Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri, Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü lütfedip bir komisyon oluşturup Urfa, Antep, Siirt başta olmak üzere bir çok bölgede yaygın olarak görülen bu soruna karşı ortaklaşa çözüm üretmelidir.

Sulama yapılan bahçelerin yanı sıra; hiç sulama yapılmayan bahçelerde de toprak yapısı farklı bahçelerde de aynı hastalık söz konusu. Hastalıktan etkilenen ağaçlarda Karagöz oluşmuyor. Birkaç kilogram da olsa ürün vermesi mümkün değil. Fıstığın içi dolmuyor, puç oluyor. Mantar türü bir hastalık mı? Bir tür böceğin neden olduğu bir hastalık mı? Gübre türlerinden mi kaynaklanıyor? Kuraklığa bağlı bir problem mi? Gece ile gündüz arasındaki ısı farklılığından mı kaynaklanıyor? Zararlılara karşı kullanılan farklı ilaçlar mı neden oluyor bu hastalığa? Bu sorulara yanıt bulunabilmiş değiliz.

Bilinçsizce, kulaktan duyumlarla yapılan uygulamalar çözümsüzlüğü arttırmaktadır.

Yerel televizyonlar, medya mensupları bu konuyu gündemde tutsunlar istiyoruz. Çiftçilere hizmet, bilgi sunmakla sorumlu olan kurumlar fıstık ağaçlarının çığlığına kulak versin lütfen.

HABER MERKEZİ