URFALI SANATÇI SU KABAĞINA HAT İŞLEMESİ YAPIYOR

Mahmut Ertan hobi olarak başladığı su kabağına hat işlemesi yapma işinin Dünyada ve Türkiye’de kendisinden başka kimsenin yapmadığını belirtirken vatandaşlarında hat işlemeli su kabaklarına yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Su kabaklarını kurutmasının ardından içini boşaltarak bunlara hat sanatı işleyen ve bunun yanında avize, abajur ve süs eşyası gibi ürünler yapan Ertan’ın elinde su kabakları adeta birer sanat eserine dönüşüyor.

Evinde kendi atölyesini kuran Şanlıurfalı Mahmut Ertan emek vererek yaptığı ürünler için yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Arabıza de Hattat Reşit Efendinin öğrencisiyim. Hat sanatını su kabağına adapte itmek istedim. Uzun yapılan çalışmalardan sonra da başardım. Su kabağından sanat eseri çıkartmak elbette sabır istiyor. Ben bu çalışmaların tanıtılmasını istiyorum. 2 yıldır bu işle iştigal etmekteyim. Türkiye’de ve dünyada hattı su kabağının üzerine uygulayan kimse benim bildiğim kadarıyla yok. İstenilen ayeti, istenilen duayı su kabağının üstüne işliyorum talep edenin isteğine göre zemin boyamasını yapıyorum. Yaptığım işi çok sevdim ve bu işi devam ettirmeyi düşünüyorum. Severek yapıyorum. Su kabaklarını Eğe bölgesinde temin etmeye çalışıyorum. Ama gördüm k i her su kabağı hat sanatı için olmuyor. Ceylanpınar’da bir arkadaşım su kabağı yetiştiriyor. Ben oraya gideceğim. Uygun su kabağını bulmak için ben memleketim Şanlıurfa’ya geldim. Vatandaşların oldukça yoğun talebi var. Hediyelik olarak ev alanlara, dükkân açanlara, yeni evlenenlere, nişan, sünnet, düğün hediyesi olarak halkımız götürüyor. Kaza beladan kurtulmak için, bolluk bereket için, nazar ve kötülüklerden korunmak için talepler var.” Diyerek, Kabaktan sanat eserine giden süreci de anlatan Mehmet Ertan "Su kabağını alıyorum. Yaklaşık 1 ay kurutuyorum ardından içinin liflerini boşaltıyorum ve üzerine hat motifleri çizerek işlemeye başlıyorum. Motif çiziminden sonra onu su kabağına işliyorum" dedi.

MEHMET ER