KURBANLIKLAR GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Hayvancılığın en fazla yapıldığı illerden biri olan Şanlıurfa'da Kurban Bayramı'na sayılı günler kala hayvan pazarlarında ve hayvancılık yapan mağaralarda yoğunluk oluşmaya başladı.

Küçükbaş hayvanın ortalama 1,000, büyükbaşın ise ortalama 7 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulduğunu belirten hayvan sahipleri en büyük sıkıntının yükselen döviz kuru nedeniyle maliyeti artan yem ve yakıt olduğunu kaydettiler.

Satışların şu anda hemen, hemen yok denecek kadar az olduğunu belirten besiciler Kurban bayramına bir hafta kala satışların canlanacağını da belirtiler.

Emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla her sabah erken saatlerde itibaren hayvan pazarının yolunu tutan hayvan sahipleri hayvanlarını satmaya çalışıyorlar.

Toklu, koç ve boğalara rağbet gösteren vatandaşlar, hayvanları satın alırken, önce küpe ve aşılarına dikkat ettikten sonra sıkı pazarlıklar yapılıyor. Kurbanlıklarda ilk fiyat küçükbaş hayvanlarda bin Büyükbaş hayvanlarda ise 7 ile 16 bin arasında değişiyor. Besiciler yaptığı açıklamada, “Geçen seneye göre Kurbanlıklarda bir yükselme var, bunun sebebi hayvan yemlerinde ki artıştan kaynaklanıyor. Yemler ucuzlasa bu fiyatlar aşağı çekilebilir, şimdi birçok kişi fiyatı öğrenmek için hayvan pazarına geliyor. Kurban bayramına doğru daha fazla hareketlilik bekliyoruz” dediler.

Kurbanlık almak için pazara gelen vatandaşlar ise daha çok fiyatlar konusunda bilgi edinme telaşı yaşıyor. Kurbanlık hayvan almak için pazara gelen vatandaşlardan bazıları hayvanın kilosunu tespit etmeye, bazıları da dişlerinden yaşını anlamaya çalışıyor.

MEHMET ER