SULAMA KANALI DEĞİL, YOSUN KANALI

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden birisi olan Şanlıurfa’da pamuk tarlalarına yeterince su gelmediğini iddia eden çiftçiler sulama kanalı borularına girişte bulunan filtreleri kendi imkânları ile temizliyorlar.

Suruç sol sahil 19 hattına gelen hattın filtreleri sürekli tıkanmakta bu yüzden tarlasını sulamak isteyen çiftçilerin tarlasına çekilen borulara su gelmeyince çiftçiler çareyi kendi imkânları ile tıkanan filtreleri temizlemekte buldular.

Devlet Su İşlerine birçok kez müracaat ettiklerini belirten bölge çiftçilerinden Ömer Demir, DSİ göleti boşaltım temizlememiz lazım diyor. Normalde kışın yapılması lazım ama yapılmamış suyu kullananlar var diye bizim köylere su gelmiyor. Köylü perişan, pamuklar kuruyor, mısırlar kuruyor. Köylü kendi imkanları ile gidip filtreleri temizliyorlar, bir tanesi boğulursa bunun sorumluluğu kime ait olacak.

Evvelki yıl filitrelerin temizliği yapıldı ama geçen yıl yapılmadı. Biz gittik DSİ Müdürü ile görüştük ama kendisi bize dedi, kamp için göleti boşaltamayız.

Suyun kanala dökülmeden filtre takılması durumunda böyle bir tıkanma yosun tutmanın meydana gelmeyeceğini belirten çiftçiler ama yine de birkaç günde bir temizlik yapılmazsa bunun da fayda sağlamayacağını belirtti.

MEHMET ER