YEREL BASININ SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen 60 civarında gazetecinin katıldığı çalıştayda, Yerel Basının genel ve yerel sorunları masaya yatırıldı. Çözüm önerileri sunuldu.

3 gün süren çalıştayda Türkiye Yerel Basın Derneği (TYBD) Genel Başkanı Nezir Karayün’ün, Yerel Basının sorularını asıl sahipleri ile beraber ortaya koyarak ona göre çözüm üretmeliyiz “ dedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı Yerel Basın çalıştayı 3 gün sürdü.

GENEL KOORDİNATÖRÜMÜZ MEHMET CANBEK ÇALIŞTAYA KATILDI

27-29 Nisan 2018 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen çalıştaya, Şanlıurfa’dan, Yeniurfa Gazetesi Genel Koordinatörü Mehmet Canbek, İzmir’den, Yozgat’tan, İstanbul’da Ordudan Isparta’dan, Edirne’den Diyarbakır’a, Mersin’den ve diğer illerden 60 civarında gazete sahibi ve temsilci katıldılar. Toplam 25 ilin şube temsilcilerin katıldığı çalıştayda önemli kararlar alındı. Çalıştaya ev sahipliği yapan Antalya Büyük Şehir Belediye başkanı Menderes Tevfik Türel, basın danışmanı Selami Şahin ve YBBD’nin Antalya şube başkanı Hidayet Gültekin gazeteci meslektaşlarını en güzel şekilde ağırlayarak çalıştaya büyük destekte bulundu.

Antalya’nın tarihi ve turizm bölgelerinin de gezildiği Çalıştay sonrasında Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından çalışmaları hakkında gazetecilere geniş bilgiler verildi. Büyük Şehir Belediyesi Konferans salonunda düzenlenen çalıştayda yerel basının sorunları ele alındı.  YBBD Genel Başkanı Nezir Karayün yaptığı konuşmada “Burada aşamalı gideceğiz, sorunlarımız ortak, çözüm önerileri belli, bundan sonra Hükümet ve siyasilerin kapısını daha sık çalacağız. Amacımız, Türkiye’de Basının, medyanın sorunsuz hale gelmesidir” dedi.

SORUNLARINI PAYLAŞTILAR

Çalıştayda çeşitli İL’lerden gelen Basın mensupları söz alarak kendi İL’lerinde yaşadıkları sorunları ve genel sorunları dile getirdiler. Çalıştayda alınan notlar daha sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a, Başbakan Binalı Yıldırıma İlgili Bakanlara sunulacak. Antalya’da düzenlenene çalıştayda seslerini Türkiye’ye duyurmaya çalışan  yerel gazeteciler, bundan sonra Türkiye’nin çeşitli İl’lerinde bir araya gelip, sorun ve gelişmeleri tartışmaya açacaklar.

Çalıştayda, Doğrudan teminle yapılan ihaleler(ilan yayınlanmadan yapılıyor), SARI Basın Kartların kapsamının genişlenmesi, Ulaşım sorunları, Gazetelerin Bayi satışı  ve Asgari kadro alanları Basın İlan kurumu  sorunları elle alındı.

“DOĞRUDAN TEMİNLE YAPILAN İŞLER REKABET ORTAMINI ORTADAN KALDIRIYOR”

Gazetemiz Genel Koordinatörü Mehmet Canbeyli burada yaptığı konuşmada  “ Doğrudan Teminle yapılan işler rekabet ortamını ortadan kaldırıyor. Devlet burada zarara uğratılıyor. Bunun ortadan kaldırılması gerekir, Sarı Basın Kartlarımız bundan 15 yıl önce çok daha değerliydi, birçok kurumun imkânlarından faydalanabiliyorduk Şimdi bu haklarımızın hepsi ortadan kaldırıldı. Bunların tekrar iadesini istiyoruz. Yerel Gazetelerin Bayi satışı kandırmacadan başka bir şey değildir. BİK neden böyle bir uygulamanın içinde bunu anlamış değiliz, İŞKUR ve KOSGEB projelerinde yerel Basının mutlaka en iyi şekilde yararlanması gerekiyor “ diye konuştu.

Diğer İL’lerden gelen Basın Mensuplarının konuşmalarının ardında Antalya’da sürdürülen çalıştay sona erdi.

Çalıştaya katılan gazeteciler TYBBD Genel Başkanı Nezir Karayüne, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’e ve emeği geçen tüm ilgilere teşekkür ettiler.

HASAN GÜLER