TOPLULAŞTIRMA KAVGALARI ÇIKABİLİR

Parçalanmış arazileri birleştirmek, her parsele su, yol götürmek, tarlaların şekil bozukluklarını gidermek, doğal hayatı korumak için yapılan toplulaştırmada belirlenen amaçlar doğrultusunda işlem yapılmadığı, tarlaların bilinçli ve bilinçsiz kaydırıldığı, bir başkasına ait tarlanın bir başkasına verildiği, tüm bunlardan dolayı da köylerde fitne ve husumet olduğu, toplulaştırma büyük tepki gösteriyor.

YARDIM TALEP EDİYORLAR

Şanlıurfa'daki hemen hemen biten toplulaştırma çalışmaları köylüleri çileden çıkardı. yapılan toplulaştırmada hata ve yanlışların olduğunu belirterek, yetkililerden yardım talep ediyorlar.

ARAZİLER ARAPSAÇINA DÖNDÜ

Yardım talep edenlerden Köylüler seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Yapılan toplulaştırmanın çok büyük rezalet olduğunu öne süren İsmail DOĞAN, herkesin arazisinin içinde başka kişilerinin arazilerinin bulunduğunu herkesin durumdan mağdur olduğunu söyledi.

"HAYATIMDA BÖYLE BİR SAÇMALIĞA ŞAHİT OLMADIM"

Kendi durumlarını anlatan Doğan, "Biz dededen babadan kalma ekip biçtiğimiz tarlalarımız 12.840 m2 olan tarlamız 12.018 m2 düşürülmüş parçalanmış zeminde bize kullanılacak 7.500 m2 alan kalmıştır. Başka bir tarlamız zeminde başka bir köylünün tarlasına taşınmış bizim tarlamız önce hazineye sonrada Orman Genel Müdürlüğüne devir edilmiştir. Görüşmelerimizde araziyi şahıs olarak düzenlemem gerektiğini köy ortamında bunun ne kadar zor olduğunu bilmezcesine hoyrat bir söylemle eli boş çıktım kurumdan. Bölgede bulunan 3 köyde bulunan köylüler aynı durumdan dolayı mağdur edilmekte kolay çözümlenebilecek işlerde satış yoluyla tapu harcı ödeyerek tarlalarının tapusunu tekrardan almaktalar. Ben hayatımda böyle bir saçmalığa şahit olmadım, böyle saçmalık görmedim, duymadım" diye konuştu.

"İŞ BİLMEYEN İNSANLAR TOPLULAŞTIRMA YAPTI"

Toplulaştırma yapan memurların toplulaştırma memurları olup olmadığından şüpheli olduklarını aktaran Doğan, "Toplulaştırma memurları bizim köye geldiklerinde her şeyi izah ettik. Köydeki hangi tarla kimindir bilen bir vekil tayin ettik. Toplulaştırma Memurların beyanı krokiler çizilecek metrekareler çıkacak kim zeminde tarlayı kullanıyorsa tapu o şahsın adına yapılacak denildi. sonra nasıl yaptıklarını eminim kendileri bile bilmedikleri bir durum yarattılar. Herkesin arazisi birbirine girdi. Bunlar nasıl uzman nasıl İş bilen insanlar anlamadık. Biz onların toplulaştırma uzmanı olduklarından şüpheliyiz. Hangi akılla bunu yaptılar anlamadık. tam bir rezalet durum var.

"HER TÜRLÜ OLUMSUZLUĞUN SORUMLUSU TOPLULAŞTIRMA YAPANLARDIR"

Şimdiye kadar bölgede kimse ile husumetlerinin bulunmadığını ve bölgenin kavga gürültü bakımından çok sessiz ve iyi olduğunu anlatan İsmail DOĞAN, "Ancak bu toplulaştırmadan sonra bu durum düzeltilmez ise kesinlikle kavgalar çıkacaktır. Allah muhafaza kötü durumlar olacaktır. Olacak her türlü olumsuzlukta T.A.A.D müdürlüğü ve toplulaştırma yapan şirket ve toplulaştırma memurları sorumludur" dedi.

"TOPLULAŞTIRMA BÖLGEYE HUZURSUZLUK GETİRECEK"

"Keşke bu toplulaştırma yapılmasaydı. bütün köylüler toplulaştırmadan rahatsız oldular. Bunu bilerek veya bilmeyerek yapanlar hakkında gerekirse davalar açacağız. Bu nasıl iştir anlamadık gitti. maddi manevi ne kadar zararda olduğumuz ortada. Toplulaştırma bölgeye huzursuzluk getirecek. Hemen hemen tüm köyler mevcut tarlalarının yerinde bırakılması, yerlerinin değiştirilmemesini talep etmişti. Köylünün yıllardan beri ekip biçtiği tarlasının bir başkasının tarlası ile değiştirilmesini hazım etmesi kolay olmayacak.

"BAKANDAN YARDIM BEKLİYORUZ"

Şimdi iç huzuru olmayan, yarın tarlasının nerede olacağı kuşkusunu duyan köylü nasıl üretim yapabilir? Bu çalışmaları en kısa ve hızlı bir şekilde çözülmesi gerekir. Bölgemizde yakın zamanda, bazı köylerde arazi davasından kaynaklı toplu cinayetleri oldu. Tarım Bakanı Sayın Ahmet Eşref FAKIBABA bu bölgenin insanı, Bu konuya hızlıca el atıp hızlı bir şekilde düzeltilmesini bekliyoruz" dedi.

ŞAHBAN KILIÇ