MEVSİM DEĞİŞİKLİLİĞİNE DİKKAT!

Kış aylarında hastalıklardan korunmak için c vitamini barındıran sebze ve meyvelere ağırlık verilmesini belirten Uzman Doktor Ahmet İnan narenciye türü yedeklerden portakal maddelin kivi ve yeşil yapraklı sebzelerin ağırlıklı olarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Mevsim değişikliklerinde meydana gelebilecek hastalıklar hakkında uyarılarda bulunan Dr. İnan, C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliğinin yorgunluk olarak kendini gösterdiğini açıkladı.

Hastalıklara yol açabilen faktörler arasında mevsim değişikliğinin olduğunu söyledi. Dr. İnan, Sağlığınız bozulduğunda yaptığınız hiçbir işten insan tat almaz, düzgün bir şekilde çalışamaz ve sosyal hayatınızda da mutlu olamazsınız. Dolayısıyla sağlığınıza her zaman iyi bakmalı, hastalıklara karşı mutlaka tedbir almalısınız. Hastalıklara yol açan birçok neden vardır. Bu nedenlerden biri de mevsim değişikliğidir. Mevsim geçişlerinde ani ısı değişimleri olduğundan bu durum insanları hem bedensel hem de psikolojik yönden oldukça etkiler. Mevsim değişikliğinin neden olduğu grip, bronşit gibi viral enfeksiyonlardan korunmak için özellikle risk grubu içinde yer alan kişiler düzenli beslenmeli, uyku düzenlerine dikkat etmeli, sigara kullanmamalı ve kalabalık ortamlarda fazla bulunmamalıdırlar. Solunum ve temas yoluyla bulaşan viral enfeksiyonların özellikle kapalı sistem havalandırma kullanan mekanlardan bulaşma riski daha fazladır. Mevsim geçişlerini rahat atlatabilmek için bazı önlemler alınabilir. Öncelikle beslenme ve uyku düzenine çok dikkat edilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminleri yeterli miktarda aldığınızdan emin olun. A vitamini mikropların vücudunuza girmesini önlerken C vitamini de vücudunuzu hastalıklara karşı korur. Bol su içilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Eğer kapalı bir mekanda bulunulacaksa ortamın temiz olduğundan ve iyi havalandırıldığından emin olunmalıdır. Strese sebep olan durumlardan kaçınılmalıdır. Düzenli spor yapmak da bağışıklık sistemini güçlendirir. Çocukların ve yaşlıların bağışıklık sistemi mevsimsel ısı değişimlerinde daha zayıftır. Bu sebeple bakteri ve virüs hastalıklarına yakalanma oranları yüksektir. Mevsime uygun korunma önlemleri alınmazsa uzun süren ve tekrar eden solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski artabilir. Bilinen hastalığı olanların (allerjik hastalıklar, bağışıklık yetmezliği yaratan böbrek, karaciğer, kan hastalığı olanlar, kanser hastaları vb.) hekimlerine hastalıkları üzerine mevsimsel değişikliklerin etkisi olup-olmayacağını sormaları, konu hakkında bilgi almaları uygun olacaktır. Allerjik hastalık öyküsü olanların (astım vb) bu dönemde hastalık belirtilerine, şikayetlerine dikkat etmeleri, takip etmeleri, polenlerin yoğun olduğu dış ortamlarda bulunmaktan kaçınmaları, hekim tavsiyesi ile gerekirse ilaç kullanmaları gerekmektedir. Dedi.

RAMAZAN GÜLER