“7 ANA ÜRÜN ÜZERİNDE ÇALIŞMALARINI YOĞUNLAŞTIRDIK”

GAP Bölgesi'nde Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Projesi ile ilgili olarak konuşan GAP BKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz, Gerçekleştirilen proje ile bölgedeki 7 ana ürün üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını aktaran Açıkgöz, çalışmalarla birlikte rekabet gücünün artacağını dile getirdi.

GAP Bölgesi'nde Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayide Entegre Kaynak Verimliliği Projesi toplantısına GAP Bölgesi illerinde yer alan kurumlar, kalkınma ajansları, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve özel sektör kuruluşlarından temsilciler katıldılar.

Yapılan toplantı ile ilgili olarak bilgi veren GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcı Mehmet Açıkgöz, Bu toplantımızın asıl amacı bugüne kadar yapılmış olan çalışmaların değerlendirilmesi olacak. Tabi asıl bu proje kapsamında yapacağımız özellikle tarımsal üretimde ve ilgili sanayi alanlarında üretim faktörlerinin ve kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasına yönelik yapılacak olan pilot uygulamaların tespitine yönelik çalışmaları değerlendiriyoruz. Gerçekleştirilen proje ile bölgedeki 7 ana ürün üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdık çalışmalarla birlikte rekabet gücü artacak. Çalışmanın tarım ve tarıma dayalı sanayide bir ilk olacak. Yapılan çalışmalar neticesinde bu ürünlere yönelik değer zinciri analizler de yapılmıştı. Dolayısıyla bölgemizde ana ürün olarak sayabileceğimiz 7 ürün üzerinde bu çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Tabi bu çalışmalar üretimden tüketiciye kadar kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasına yönelik çalışmalar olacak. Tabi bu çalışma hem ülkemizin hem de bölgesel ekonomik gelişmesine katkıda bulunacak, dolayısıyla bölgenin rekabet etme gücüne katkı sağlayacak bir proje olacak. Çünkü kaynakların etkin ve verimli kullanılması artık günümüzde mutlaka dikkate alınması gereken, dünyada ve bizim bölge dışında rekabet edilebilirliğimizi sağlamak adına dikkate alınması gereken konular. Dolayısıyla bu çalışma hem bölgemiz için yeni hem de ülkemiz için yeni. Tabi ülkemizde bazı konularla ilgili, özellikle kaynak verimliliği ile ilgili çalışmalar yürütülmüş, sanayi ile ilgili bir çalışmanın olduğunu söyleyebilirim ama entegre bir şekilde tarım ve tarıma dayalı sanayide bu çalışmanın yapılması bir ilk olacak.” Dedi.

HASAN GÜLER