“YÜKSEK GERİLİM HATLARI TEHLİKE SAÇMAKTADIR”

Aloğlu, Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü ilçelerinde ki birçok mahallelerde yaşayan insanlar yüksek gerilim hatlarının getirdiği büyük bir risk altında yaşamaktadır. Diyen Başkan Aloğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Keban ve Atatürk barajının yapılmasıyla Hidroelektrik santrallerinden üretilen elektrik Türkiye’nin farklı bölgelerinde arazide ve yer üstünde döşenen yüksek gerilim hatlarıyla Şanlıurfa merkezdeki birçok mahallenin üstünden geçmektedir.

TEÜAŞ ve TEİAŞ yetkililerinin Güneydoğudaki hızlı nüfus artışının ve çabuk gelişen şehirleşme yüzdelerini dikkate almadan topografik ve diğer teknik ölçümleri engebeli arazide yaygınlaşan yerleşim mekanlarında oluşturduğu riskler göz önüne alınmadan birçok ihlaller sonucu döşedikleri yüksek gerilim hatları maalesef Eyyübiye ilçemizin Muradiye, Selçuklu, Osmanlı ve Yenice mahallerini, Haliliye ilçemizdeki Devteşti, Ahmet Yesevi ve Süleymaniye yerleşim yerlerini. Karaköprü ilçemizde ki Alibaba ve çevresinde risk oluşturan diğer mahallelerde yaşayan halka tehlike saçmaktadır.

Yukardaki açıklamalar dikkate alınarak kentlerde 10-15 yükseklikteki direklere gerilen örneğin 36.000 voltluk yüksek gerilim hatları içinde geçerlidir. Bunların çevrelerindeki manyetik ve elektrik alan şiddetlerin genellikle sınır değerlerinin altlarında olmalarına rağmen bazı yerlerde daha yüksek değerler de ölçülmektedir.

Bu neden le özellikle halkın yoğun olarak bulunduğu meskenler, eğlence yerleri oyun alanları, çocuk parkları, okul ve hastane çevrelerinde yüksek gerilim hatları geçirilmemelidir. Böyle yerlerde mutlaka “elektrik alan şiddeti” ölçümleri yapılmalıdır. Yüksek ölçüm değeri olan mevkilere halkın girmesi önlenmelidir. Yani yüksek gerilim hatlarının bu gibi yerlerden geçirilmemesi planlama sırasın göz önüne alınmalıdır.

 “YÜKSEK GERİLİM HATLARI ÇEVRESİ 50 M’YE KADAR TEHLİKE ALANI OLARAK BELİRLENMELİDİR”

Tüm canlılarda olduğu gibi insan vücudunda da elektrik yüklü parçacıklar bulunmaktadır. Bu parçacıklar hareket ettiğinde, insan vücudunda elektrikli alan ve akım zaten oluşturmaktadır. Ayrıca dış etkenlerden kaynaklanan ve vücuda dışardan gelen çeşitli elektriksel akımlarda insan vücudunun sinir ve kas hücrelerinde olumsuz tepkimeler ortaya çıkarmakta vücut anatomisini bozmakta ve ölümle sonuçlanan büyük tahribatlara neden olmaktadır.

Bundan dolayı Şanlıurfa’mızın idarecilerinin büyük risk oluşturan YGH üzerinde yeni bir planlama yapması ve bu hatların şehir yerleşim alanlarının üstünden geçmesi engellenmelidir.” Denildi.

MEHMET ER