AYHAN, ‘DOĞRUDAN TEMİN’İ MECLİSE TAŞIDI

Şanlıurfa’da günlük olarak yayın yapan 8 yerel gazete, bundan böyle tüm kurumlar, başta da belediyelerin rekabet ortamı oluşturmadan adeta peşkeş çekercesine yaptıkları doğrudan teminlerle mücadele başlattı. Gazetelerin bu sorununa da HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan sessiz kalmadı.

İbrahim Ayhan, İhale usulleri için tespit edilen kurallara uyulmaksızın, ilan yapılmadan, teminat alınmadan, ihale komisyonu kurma ve anılan Kanunun 10’uncu maddesinde sayılan yeterlilik kriterlerini arama zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasa fiyat araştırması yapılarak temin edilmesi ile ilgili Meclise soru önergesi verdi.

Ayhan, “4734 sayılı Kanunun 22. maddesinde belirtilen nitelikteki ihtiyaçların karşılanmasında kolaylık sağlanması amacıyla “Doğrudan Temin” yolu açılmıştır. Doğrudan temin, ihtiyaçların, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 18’inci maddesinde sayılan (açık ihale usulü, belli istekliler arasında ihale usulü ve pazarlık ihale usulü) ihale usulleri için tespit edilen kurallara uyulmaksızın; ilan yapılmadan, teminat alınmadan, ihale komisyonu kurma ve anılan Kanunun 10’uncu maddesinde sayılan yeterlilik kriterlerini arama zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasa fiyat araştırması yapılarak temin edilmesidir.” dedi.

‘CİDDİ İDDİALAR MEVCUTTUR’

“Ancak uygulamalarda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Kamuoyunda ve yerel ve ulusal basında da konu ile ilgili çok sayıda haberler yer almaktadır.” diyen Milletvekili Ayhan, “Kurumlar ihtiyaçlarını temin ederken ihale yapılması zorunlu olan hallerde bile, kanunun verdiği yetkiyi kötüye kullanarak ihtiyaç duyulan mal veya hizmetleri parçalayarak veya mal veya hizmet alımı için çok uçuk şartlar öne sürerek ihale yerine doğrudan temin yoluna gittikleri, böylece mal veya hizmet alımının belli kişi veya kurumlara peşkeş çekildiği, kamunun zarara uğratıldığı ve bazı çevrelere de haksız kazanç sağlandığı yönünde ciddi iddialar mevcuttur.” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa Milletvekili Ayhan, “Söz konusu iddialar ile ilgili olarak Şanlıurfa’daki 8 yerel gazete ortak yayın ile konuyu gündeme taşımış Şanlıurfa’daki belediyelerden Birecik ve kayyım atanan Halfeti belediyelerince bir yıla yakın bir süre boyunca hiç ihale yapılmadığı, diğer belediyelerin ise çok az sayıda ihale gerçekleştirdiği, mal ve hizmet alımlarının doğrudan temin yöntemi ile peşkeş çekildiği iddiaları yer almaktadır. Haberde nüfus ve ekonomik potansiyelleri birbirine yakın belediyelerin 1 Ocak-1 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleştirdikleri ihale sayılarına yer verilmiş, Şanlıurfa Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin gerçekleştirdikleri ihale sayıların çok az olduğu görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu  tarafından cevaplanması için Meclise verdiği soru önergesi şöyle:

2014, 2015, 2016 ve 2017 (ilk dokuz ayı) yıllarında Şanlıurfa Büyükşehir ve İlçe belediyelerince gerçekleştirilen doğrudan alımların miktarı ve sayısı nedir?

2014, 2015, 2016 ve 2017 (ilk dokuz ayı) yıllarında Şanlıurfa Büyükşehir ve İlçe belediyelerince gerçekleştirilen doğrudan alımların yıllık toplam ödeneklerine oranı nedir?

2014, 2015, 2016 ve 2017 (ilk dokuz ayı) yıllarında belediyelerin doğrudan alımlarının yıllık toplam ödeneklerine oranın Türkiye ortalaması nedir?

Türkiye’deki Büyükşehir Belediyelerinin 2017 yılının ilk 9 ayında gerçekleştirdikleri ihale sayısı kaçtır?

Şanlıurfa’daki belediyelerin “doğrudan temin” yolu ile kamuyu zarara uğrattıkları ve bazı çevrelere haksız kazanç sağladıkları iddialarıyla ilgili olarak bakanlığınıza herhangi bir şikayet ulaşmış mıdır? Ulaşmış ise ne gibi bir çalışma yapılmıştır?

Şanlıurfa belediyelerine bakanlığınızca veya Sayıştay müfettişlerince yapılan denetimlerde doğrudan temin yoluyla yapılan alımlarla ilgili herhangi bir sorun tespit edilmiş midir? Tespit edilmiş ise hangi belediyelere aittir? Ne gibi bir işlem yapılmıştır?

Şanlıurfa ili Birecik ve Kayyım atanan Halfeti belediyelerince yılın ilk 9 ayında hiçbir ihale gerçekleştirmemiş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye genelinde 2017 yılının ilk 9 ayında hiçbir ihale gerçekleştirmeyen başka belediyeler mevcut mudur? Mevcut ise bu belediyeler hangileridir?

Kamuoyundaki, doğrudan temin konusunun suistimale açık olduğu kanısını paylaşıyor musunuz?

Doğrudan temin yolu ile yapılan alımlarda, kamuyu zarara uğratma, haksız kazanç sağlama vb suistimallerin önüne geçebilmek için yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?