GERMUŞ KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA!

Kent merkezine 10 kilometre mesafedeki Dağeteği köyü sınırlarında yer alan Germuş Köyü’ndeki tarihi Ermeni kilisesi yapısı ve çevresinin atıl durumu devam ediyor.

Göbeklitepe’ye oldukça yakın mesafede Germüş Köyünde bulunan 1895 yapımı Germüş Ermeni kilisesi yıllarca ahır olarak kullanılmasının ardından tarihi yapı şimdide kaderine terk edilme tehlikesi ile karşı karşıya.

Tarihi Kilise definecilerin hedefinde, Kilisenin çevresi köstebek yuvasına dönmüş, çevresinde açılan çok sayıda çukur ve tünelin yapıya ciddi zararlar verdiği görülüyor.

Dağeteği sakinleri köylerinde bulunan kiliseyi ellerinden geldiği kadarıyla koruduklarını fakat çok sayıda defineciden korumaya çalışmalarına rağmen çevrede definecilerin kazı çalışmalarında bulunduklarını belirtiyor.

Kültür Turizm İl Müdürlüğü yetkililerine çağrı yapan, Şanlıurfa Turizm Elçileri Dernek kurucu Başkanı ve UYGAD Üyesi Memet Çeçen, Germuş tarihi kilisesi ve çevresini gezdik ama maalesef içler açısı bir durumda. Burası çok güzel bir destinasyon bölgesi olabilirdi. Mesela Mardin’de, Midyat’ta bulunan deyrulzefaran kilisesi kadar meşhur olabilir. Burası turistik bir bölge, Kültür Turizm Bakanlığı tarafından buraya eğer bakım yapılsa, belli proğramlar yapılır. Urfa’dan gelip, Göbeklitepe’ye gidecek kişiler önce burayı ziyaret ederler. Buradan da Göbeklitepe’ye turistler gidebilirler. İnanç turizmi dikkate alınır burada mağaralarda var bu mağaralarda turistlere gezdirilebiliniz. Buradan Harran ve Sogmatar ile tarihi turistik yerler gezilebilir. Böylece tek günlük, üç günlük gezi ve ziyaretler yapmış olurlar. Bunu da söylemek zorundayım. Maalesef bu konularda biz biraz duyarsızız. Bu konuda Kültür Turizm Bakalığına seslenmek istiyorum. Lütfen bu tarihi yapıyı değerlendirsinler.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.

Şanlıurfa il merkezinin 10 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Germüş Dağlarının eteğindeki Dağeteği Mahallesi'nde bulunuyor. 19. yüzyılın başlarında kesme taşlardan yaptırıldığı tahmin edilen kilise, dünyanın en eski tapınaklarından Göbeklitepe'ye de yakın mesafede bulunuyor.

MEHMET ER