Urfa'da NAR festivali

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsüsü (GAPTEAM) düzenlenen programa çok sayıda kurum amiri, akademisyen ve yerel yöneticiler katıldı. Kentte bitkisel ürünlerle ilgili yan sanayi ürünlerinin ortaya konamadığına dikkat çekildi. Festivale ilgi yoğun iken ileriye dönük yapılacak çalışmalar ele alındı.
Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, yaptığı açıklamada, narın Güneydoğu illerindeki en önemli tarım ürünlerin başında geldiğini söyledi. Öztürkmen, şöyle konuştu:"Ülkemizdeki önemli tarım ürünlerini Şanlıurfa'da tanıtım günleri adı altında bir festival yaşanıyor. Çeşitli kurumların destekleriyle çok önemli bir organizasyona imza atıldı. Çok güzel başladı, bu ilkiydi. İnşallah devamı da gelir. Nar GAP illerinde en çok yetiştirilen ürünlerin başında geliyor. Türkiye'de nar üretiminde 3'üncü sırada yer alıyoruz. Nar bizim için stratejik bir ürün olabilir. Bizim nar ile en büyük problemlerimiz bitkisel ürünlerle ilgili yan sanayi ürünlerini ortaya koyamıyoruz.

'NAR İLE SEKTÖRLER OLUŞTURULMALI'

Şu ana kadar ülkemizde tarım ürünleriyle ilgili sanayi artık yerini almış durumda; ama nar ile ilgili henüz çok fazla bir yer edinmiş, yatırım yapılmış bir ürün değil. Ümit ediyoruz ki nar ile ilgili güzel bir sektör oluşturulur. Bu festival kapsamında girişimcilik ve kooperatifçilik ülkemiz için vazgeçilmez iki önemli konu. Deneyimli akademisyenler, bilim adamları tarafından 2 günlük bir eğitim verildi. En güzel nar ve fotoğraf yarışması düzenlendi. Narın ilimiz için stratejik öneminin vurgulanmasını diliyorum. Gelecekte sanayi olsun, nar sektörü olsun ilimizden sorulsun istiyorum. Bu tarz ürünler diğer illerde oturmuş durumda bulunuyor. Nar çok yeni, nara gereken önem verilir. Nar hak ettiği yere gelir."
RAMAZAN GÜLER