Bakanlıktan Ayhan'ın önergesine cevap

Bakanlıktan verilen cevaplarda,"Çiftçilerimizin bilgi ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla yürütülen tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri, Bakanlığımızca 5488 sayılı Tarım Kanunun 9 uncu maddesine dayanarak hazırlanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında yürütülmektedir. Tarımsal danışmanlık hizmetinin işleyişinde oluşan aksaklıkların giderilmesi amacıyla zaman zaman yönetmelik, uygulama esasları ve tebliğde revize yapılmaktadır. 2016 yılında da sistem üzerinde faydalılık, maliyetin karşılanması, istihdama etkisi hususları dikkate alınarak genel bir revize yapılması planlanmaktadır. Bu kapsamda üniversiteler, STK ve özel sektör ile işbirliği içerisinde de çalışmalar yürütülmektedir. 2016 yılında yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı 05.05.2016 tarih ve 29703 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanmış olup, Tarımsal Danışmanlık Hizmetlerine ilişkin destekler bu karar içerisinde yer almaktadır." açıklamalarına yer verildi.
Ayhan; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelik şu soruları yöneltmişti:
1.Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Projesine son verileceği iddiaları doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir?
2.Tarım alanında gelişmiş ülkelerin tarımsal faaliyetlerinde benzer uygulamalar mevcut mudur? Mevcut ise bu uygulamaların tarımsal üretime etkileri nasıldır?
3.Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Projesinin uygulama süreçlerinde tespit edilen sorunlar nelerdir? Bu sorunların çözümü konusunda ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
4.Karşılaşılan sorunların çözümü konusunda üniversitelerin ve ilgili meslek örgütlerinin görüş ve önerileri alınmış mıdır?
5.Tarımsal Yayım Ve Danışmanlık Hizmetleri Projesinin üretime yansımaları konusunda bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa bu çalışmanın sonuçları nelerdir?
6.Tarımsal desteklemeler ve hibe projelerinde üreticiye belli oranda danışman veya teknik eleman desteği verilmek koşulu ile projenin başlangıcından bitimine kadar zorunluluk getirilmesi yönünde talepleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
7.Tarım danışmanlarının maaş ve özlük haklarının geliştirilmesi ile ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışmalar nelerdir? Mevcut değil ise tarım danışmanlarının talepleri doğrultusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
8.Tarım danışmanlarının özlük haklarının devlet güvencesine alınması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?
HABER MERKEZİ