SGK'dan gençlere müjde

SGK İl Müdürü Ünlü, sosyal güvenlikte yaşanan gelişmeler, genel sağlık sigortası, Urfa'daki yeşilkartlı sayısı ve prim ödeyen sayıyı açıkladı. Ünlü,"İlimizde yeşilkart kapsamında 653 bin 368 kişi, 69 bin kişisi de prim ödeyen gruptan oluşuyor. İlimizde kısacası 723 kişi genel sağlık sigortası kapsamında vatandaşımız yaşamaktadır. Genelge çalışması tamamlandı.
25 yaşına kadar olan prim borçları siliniyor. 26 Nisan 2016 tarihinde yayınlanan 6704 nolu kanun ile birlikte hayatımızda sosyal güvenlik anlamında çok ciddi bazı değişiklikler yaşandı. Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan 25 yaşını dolduran sigortalıların geçmiş prim borçlarını silmeyi öngören kanun tasarısı, Nisan ayında meclisten geçti. Buna göre, Kanunun önümüzdeki günlerde Resmi Gazetede yayınlanması bekleniyor. Kanun yayınlanır yayınlanmaz, 25 yaşına kadar olan ve 25 Nisan 2016 tarihinden önceki prim borçları otomatik olarak silinecek."şeklinde konuştu.

'650 BİN GSS'Lİ
BULUNUYOR'

Şanlıurfa'da, Genel Sağlık Sigortası kapsamında bulunan 650 bin civarında vatandaş olduğunu söyleyen İl SGK Müdürü İsmail Ünlü, genelge çalışmasının tamamlandığını belirtti. Ünlü, genelgenin kısa sürede yayınlanacağını dile getirerek "kimsenin herhangi bir işlem yapmasına gerek yok" dedi.

'YEŞİLKARTLILARIN İŞE ALINMASINDA TEŞVİK
UYGULANACAK

SGK'nın kayıtdışı ile etkin mücadele edebilmesi amacıyla bin 610 Sosyal Güvenlik Denetmeni bin kişi de Sosyal Güvenlik Denetmeni Yardımcısı kadroları ihdas edildiğini vurgulayan Ünlü,"60 g kapsamındaki (Kısmi 60/g dahil) borçlu genel sağlık sigortalılarının, 25 yaşını geçmemek kaydıyla, 25.4.2016 (dahil) tarihinden önceki prim borçları silinecektir.

YEŞİLKARTLI ÇALIŞTIRAN İŞVERENE TEŞVİK
UYGULANACAK

Son bir yıl içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfından düzenli nakdi yardımlarından bir defaya mahsus yararlanan ve C1 dediğimiz yeşilkartlı olup, İş-Kur' a kayıtlı işsizlerden olan vatandaşımızın işverenlerimiz tarafından işe alınarak, kişinin işe başlaması tarihinden itibaren bir yıllık geriye dönük işçi sayının ortalamasının üzerine çıkması yani mevcut işçilerin arttırılması kaydı ile sigorta priminin işveren payı bir yıl boyunca Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenecektir. 723 bin gencimizin Genel Sağlık Sigortası'ndan faydalandığını, okulu bitirmiş borçlu olan gencimiz bulunuyor. Kanunun çıktığı tarihten itibaren 25 yaşını doldurmuş, çalışmamasından dolayı sosyal güvencesi olmayan, borçlu olan gençlerimizin bu tarih itibariyle borçları silinecektir.

YENİ KANUN NELER
GETİRDİ?

Bu kapsamda işçi çalıştıran işverenlerimize işçi başı 337,00 TL bir destek anlamına gelmektedir. Böylece C1 dediğimiz yeşilkartlı vatandaşlarımıza yeni bir imkan sağlayarak hem işverenimizi hem işçimizi memnun etmek hedeflenmektedir. Bu sürenin Bakanlar Kurulumuzca bir yıl uzatılması imkan bulunmaktadır. İşverenlere ait primlerin karşılanabilmesi için bir önceki takvim yılında işverenden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki sigortalı sayısının ortalamasına ilave olması 5510 sayılı kanun uyarınca aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde verilmesi primlerinin yasal süresi içinde ödenmesi, idare para cezası, bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunması, Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim, idare para cezası bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının 6183 sayılı kanunun 48'inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilmiş olması ve yapılandırılmış olması bu madde hükmünden yararlanmasına engel olamayacaktır.

KAYITDIŞI İLE ETKİN
MÜCAADELE

Yine aynı kanun ile Sosyal Güvenlik Kurumumuzun taşra teşkilatında istihdam edilmek üzere toplam 2.610 Sosyal Güvenlik Denetmeni ve Denetmen Yardımcısı kadrosu ihdas edilmiştir.

GENEL SAĞLIK
SİGORTASI BORÇLARI SİLİNİYOR

Borçlu genel sağlık sigortalılarının, 25 yaşını geçmemek kaydıyla, 25.4.2016 (dahil) tarihinden önceki prim borçlarının terkin edilmesi amaçlanmıştır.
Söz konusu madde ile yapılan düzenleme hakkında Genelge çalışması tamamlanmıştır ve kısa sürede yayımlanacaktır.
GSS prim borcu terkin işlemlerinin Merkezden yapılması konusunda çalışmalar devam etmekte olup, SGK İl Müdürlükleri / Merkezlerimiz tarafından herhangi bir işlem yapılmayacaktır."ifadelerine yer verdi.
ZEKİ ALTUNDAĞ