'Hasar tespitinizi yaptırın'

Şanlıurfa, Türkiye'nin en önemli tahıl ambarlarından birini oluşturuyor. Buğday, mercimek, arpa ve çeşitli tarım ürünlerine sahip kentte, bu yılki yağış oranlarının azlığı çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı. Yaşanan bu durumlara karşı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe,"Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) sigortalarını yaptırmalarını öneriyoruz. TARSİM kapsamındaki sigortaları mutlaka yaptırmaları gerekiyor ki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yüzde 50'lik kısmına hibe desteği veriyor. Bu tür tehlikelere karşı üreticilerimizin ciddi korunması gerekiyor."dedi.

'SU İHTİYACI AZ OLAN
ÜRÜNLERE YÖNELMELİ'

Urfa'da kuraklığa dayanıklı tarım ürünlerine yönelmesi gerektiğini belirten Özgökçe, şöyle konuştu:"Toprak sürümü ve kullanımı ile ilgili yeni bir toprak işlemi geliştirmek gerekiyor. Su ihtiyacı az olan bitkilere yönelmeli, özellikle kuru arazilerimizde, suyun gitmediği yerlere fıstık, badem, zeytin ve kuraklığa dayanıklı ürünlere yönelmek gerekiyor. İmkânlar varsa yer altı suyunu kullanarak çok fazla derine inmeden enerji masraflarını dikkate alarak sulama kuyularıyla sulama yapılmalı. Eğer yoksa nohut, mercimeğe ağırlık verilmeli. İlimizde fıstık, zeytin, badem gibi meyve ürünlerine kaymak gerekiyor.

"7-8 YILDA BİR KURAKLIK
PERİYODU YAŞANIYOR"

Çiftçilerimize uyarımız, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) sigortalarını yaptırmalarını öneriyoruz. TARSİM kapsamındaki sigortaları mutlaka yaptırmaları gerekiyor ki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yüzde 50'lik kısmına hibe desteği veriyor. Tohum çeşitliliği önemli. Ekim yapmadan önce bu seneki kuraklık durumlarını dikkate alarak, uzun yıllar ortalamasına bakıldığında 7-8 yılda bir kuraklı periyodu yaşanıyor, bilimsel değil ama."

"ZARARIN YÜZDE 40'I ÖDENİYOR"

Çiftçilerin üretimlerini yapmadan önce araştırma enstitülerine danışarak daha verimli ve kuraklığa dayanaklı su ihtiyacı olan ürünlere yönelmesi gerektiğini vurgulayan Özgökçe,"İl müdürlüğü olarak hangi havzada hangi ürünler daha dayanıklı, verimli diye bir araştırmalar ve planlamalar yapıyoruz. Don tehlikesi bulunuyor. Üreticilerimizin eğer kuraklıkla ilgili bir endişeleri var ise ilçe müdürlüklerimize tespit yaptırsın. Bakanlık olarak kuraklıktan dolayı kaynaklanan zararlarını bütün mal varlıklarını dikkate alarak yüzde 40'ını dikkate alıyoruz. Bakanlığımızın bu durumlara yönelik bir çalışması olabilir. Bir borç ertelemesi düzenlenebilir. TARSİM yaptırmaları gerekiyor."ifadelerine yer verdi.
ZEKİ ALTUNDAĞ