Tarım işçilerine özel düzenleme

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde ( GAP TEAM) düzenlenen programa Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek, çok sayıda kurum amiri ve ilgili paydaşlar katıldı.
TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar,"2015 Ocak ayı itibariyle Türkiye büyük Millet Meclisi bünyesine mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını araştırmaya yönelik olarak bir meclis araştırma komisyonu kurulduğunu hatırlattı. Kaçar,"Meclis araştırma komisyonumuz 2 ay gibi kısa bir süre içinde başta Şanlıurfa, Adana ve Ordu illerinde konuyla ilgili bir araştırma yapmak kaydıyla bir rapor hazırladı. Nisan ayı itibariyle araştırma raporumuzu meclise sunduk. Bu raporumuzda iki temel konu var. Şu ana kadar kurulmuş meclis araştırma komisyonlarının içinde oy birliğiyle kabul edilmiş meclis araştırma komisyonu oldu. Bunlardan birisi mevsimlik tarım işçileriyle ilgili tespitler ve çözüm önerileri, ikincisi de mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitim sorunlarıyla ilgili değerlendirmeler ve çözüm önerileridir. Birinci konuyu Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı'yla beraber çalıştık. Şu anda Çalışma Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu bir genelge Başbakanlıkta yayınlanmak üzere. Bu genelgeyle birlikte çalışanlarımızın gittikleri yerlerde ulaşım problemi başta olmak üzere barınma sorunu, işçilerimizin gittikleri yerlerde karşılaştıkları en temel sorunlardan birisidir. Gerçekten insanlık dışı, derme çatma çadırlarda kalan mevsimlik tarım işçileri, bu genelgeyle birlikte artık bütün valiliklerin ve kaymakamlıkların bütün mevsimlik tarım işçilerine barınma yerini hazırlamasının zorunlu olduğunu, bunun ödeneğinin de genel bütçeden karşılandığı özel bir düzenlemeye geçiyoruz. Bu ay içerisinde bu genelgemiz yayınlanacak."

"EKSİKLİKLER GİDERİLİYOR"

Çocukların eğitimiyle ilgili olarak çalışmalar sürdürdüklerini belirten Kaçar, şöyle konuştu:" konudur. İki hafta önce komisyon olarak Milli Eğitim Bakanı'nı ziyaret ettik ve gördük ki eğitimle ilgili çok önemli çalışmalar yapılmış. Şu anda çocuklarımızın eğitimleriyle ilgili hiçbir kör nokta bırakmayacak bir genelge hazırlığımız var. Ama son olarak bu genelge yayınlanmadan mevsimlik tarım işçiliğinin en fazla olduğu, eğitim çağındaki çocukların en fazla olduğu il olan Şanlıurfa'da son kez tekrardan Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınlayacağı genelgeyi tekrardan bir istişare edelim, varsa eksikliklerini giderelim."

"İLCİ: 23,500 ÖĞRENCİ MEVSİMLİK İŞÇİ"

İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci,"2016 yılı eylem planı kapsamında 3 aylık reformlar ve icraatlar kapsamında mevsimlik tarım işçileriyle ilgili sorun ve problemlerin araştırılıp çözüme kavuşturulması kapsamında Şanlıurfa'nın ev sahipliğinde bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Şanlıurfa ili olarak 614 bin öğrencimiz bulunuyor. Urfa, bir tarım şehridir. Aynı zamanda tarım ülkesiyiz. Başka illere çalışmak için gitmek zorunda kalan veya ilimize çalışmaya gelen işçiler söz konusudur. İlimizde tespit etmiş olduğumuz 23 bin 500 öğrenci mevsimlik olarak çalışmaya gidiyor tespit ettiğimiz. Çocukların ve ailelerinin eğitim sorunlarıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Mevsimlik Tarım İşçilerini Araştırma Komisyonu Başkanı Mahmut Kaçar başkanımız da aramızdalar."

"EN YÜKSEK RAKAM URFA'DA"

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem,"Ankara'daki terör eyleminde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Bu coğrafya acılı bir coğrafya, dik duruyoruz. İnşallah hepsinin üstesinden geleceğiz. 64'ncü hükümetin 3 aylık programı içerisinde yer alan bir konu için toplandık. Ülkemizin sosyal, ekonomik ve coğrafi şartları gereği birçok vatandaş, yılın belirli dönemlerinde ikamet ettikleri yerleşim yerlerinden mevsimlik gezici tarım işçisi olarak yurdun farklı bölgelerine göç etmektedirler. Eğitim ve öğretim dönemi içerisinde bu zorunlu göçler, öğrenim çağındaki birçok çocuğumuzun eğitim ortamından uzaklaşmalarına neden olmaktadır. Bu uzaklaşma öğrenciler ve öğretmenler açısından önemli sorunlara yol açmaktadır. Uzun süre okul ortamından uzak kalan öğrenciler, okula uyum noktasında sıkıntı yaşamakta, başarı düzeyleri olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu durum sadece okul başarısını etkilemekte kalmayıp bu çocukların içinde bulundukları kısır döngüyü kırmalarına da engel olmaktadır. Bilindiği gibi her vatandaşın Anayasal hakkı olan eğitim hakkı vardır. 64'ncü hükümet 2016 yılı Eylem Planı'nın 3 aylık icraatları ve reformları bölümünde bu konuya yer vermiştir. Mevsimlik tarım işçilerinin aileleri ve çocuklarının eğitimi konusunda ilgili kurumlar çalışmalarını yapmaktadırlar. Daha önce düzenlenen çalıştaylar sonucunda 2010/6 sayılı genelge güncellenmiş durumda. Temel eğitim koordinesinde başlatılan çalışmalar kapsamında bu öğrencilerimize yönelik istatistiki verilen toplanmış, 31 bin 263 mevsimlik aile çocuğunun büyük bir çoğunluğunun Şanlıurfa'da bulunduğu görülmüştür. Son ilaveleri yapmak için Şanlıurfa'da bir araya geldik. Eksik kalan noktaları tespit edip gerekli çalışmaları yapacağız."ifadelerine yer verdi. Çalıştay daha sonra basına kapalı olarak devam etti. ZEKİ ALTUNDAĞ