Kent konseyi 2 yıldır neden oluşturulamadı?

Kent konseyi Şanlıurfa'da neden oluşturulamıyor? Yaklaşık 2 yıldır her hangi bir önemli çalışmada yer almayan kent konseyinin oluşturulması için yerel yönetimler her hangi bir çalışma yapılmadı. Öte yandan Şanlıurfa eski Valisi Celalettin Güvenç'in Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmesi ile birlikte kent konseyi ile ilgili her hangi bir adım atılmadı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Kararıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Nihat Çiftçi'nin bu kurumu oluşturulması noktasında katkısı olacak mı, zaman gösterecek.
'ELEŞTİRME İHTİMALİ
KONSEYİN KURULMASINI
ENGELLİYOR'
Kent Konseyi Başkanlığı adaylığında bulunan Mehmet Akbaş,"Kent konseyi seçimleri uzun bir süreden beri yapılmıyor. Sabri Dişli Kent Konseyi Başkanlığını sürdürüyor. Başkanlığa aday olmadığını ifade ediyor. Kent konseyi başkanlığı yaklaşık 2 yıldır yapılmıyor. Haziran ayında normalde seçim yapılması gerekiyordu. 30 Mart yerel seçimlerinden beri kent konsey seçimleri yapılamıyor. Mevcut başkan yerini korumaya devam ediyor. Belediye kendilerini eleştirecek bir konsey bulunmadığı için sesini çıkarmıyor. Birçok sivil toplum kuruluşu da başkanlarla beraber olduğu için de durumu eleştirmiyor. Herkes memnun halinden. Olan Urfa'ya oluyor. Kişisel kanaatime göre eleştirilme ihtimalinden dolayı kent konseyi oluşturulmuyor. Yönetimde yürütme kurulu üyesiyiz. Meclis başkanıyla da görüştüm bu konuyu. 4-5 başkanlarının bulunduğunu ifade ediyor. Engelliler, gençlik, kadın, çocuk meclisinin bulunduğunu ifade etti. Böyle bir şey olamaz. Seçimin yapılmama gerekçesi de açıklanmıyor. Biz bu seçimi kaldırdık tarzında bir açıklamada yapılabilir. Kanuni bir gerekliliktir. Belediyeler yasasının 76'ncı maddesi uyarınca kanunla kurulması gerekiyor; ama Şanlıurfa'da kanunla kurulmuyor. Kent konseyi ortada kaldı diyebiliriz."ifadelerine yer verdi.
'KENT KONSEYİNİN KENTTE YARARLARI'
Kent konseyinin kentte yararları: Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılmasını, hemşerilik hukuku ve ortam yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının benimsenmesini sağlamak, 2- Sürdürülebilir Gelişmenin sağlanması ve bu konuda ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik planların hazırlanması ve uygulanmasını sağlamak, 3- Kente ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturulmasında katkıda bulunmak, 4- Yerellik ilkesi çerçevesinde katılımcıların, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek, 5- Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal v.b değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek, 6- Kent kaynaklarının etkili, verimli ve adil kullanımına katkıda bulunmak, 7- Sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı kentin yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları desteklemek, 8- Sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmak, 9- Çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak 10- Kent yönetiminde saydamlık, katılım, hesap verebilirlik, öngörülebilirlik ilkelerinin uygulanmasına katkıda bulunmak, 11- Kent konseyinde oluşturulan görüşlerin değerlendirilmek üzere ilgili belediyeye gönderilmesini sağlamaktır.
ZEKİ ALTUNDAĞ