Kuma tipi evlilikler had safhaya ulaştı

Özel bir otelde düzenlenen çalıştayda, Suriyeli sığınmacıların kentteki sosyal dokuya etkileri, toplumsal hayattaki değişiklikler, ikinci evliliklerdeki artış, kalifiye elemanların iş bulma zorlukları ele alındı. Sabah saatlerinde başlayan çalıştay, akşam saatlerinde sona erdi. Resmi bir kayıt altına alınamayan ikinci evlilerin önüne nasıl geçileceği konuşuldu. Öte yandan kentte olumsuzluk oluşturan konular gündeme alındı.Savaştan en fazla etkilenen şehir konumunda Şanlıurfa'nın bulunduğuna vurgu yapan Delebe, kentteki ekonomik hayatta ve sosyal dokuda ciddi tahribatların yaşandığını dile getirdi. Sınırla en uzun kent konumunda Şanlıurfa'nın bulunduğuna dikkat çeken Delebe,Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin dörtte birinin Şanlıurfa'da kaldığını ifade etti.
'EMEK SÖMÜRÜSÜ CİDDİ BOYUTLARDA'
Kalabalık bir topluluğun yaşadığı kentte de kalıcı etkiler bıraktığını ifade eden Delebe,"Toplumsal hayat çok ciddi manada değişti, ekonomik ve sosyal hayat ve doku tahrip oldu. Özellikle mahkemelere ve adliyelere yansıyan yönüyle örneğin, ikinci tip evliliklerde patlamalar meydana geldi. Bundan dolayı 2 olan aile mahkeme sayısı 3'e çıkarıldı. Bunun dışında emek sömürüsü de Şanlıurfa'da söz konusu, çünkü kalifiye elemanlar iş bulmakta zorluk yaşıyor."şeklinde konuştu.
'KALİFİYE ELEMANLAR, SIKINTI YAŞIYOR'
Suriyeli mültecilerin Şanlıurfa'ya gelmesiyle ikinci evliliklerin arttığına vurgu yapan Delebe, şunları kaydetti:"Şanlıurfa'daki aile mahkemesi sayısı arttı. Şanlıurfa'daki aile mahkemesi sayısı 2'den 3'e çıkarıldı. Özellikle adliyeye yansıyan olaylarda örneğin ikinci tip evliliklerde patlamalar meydana geldi. Kuma tipi evlilikler hat safhaya vardı. Şanlıurfa'da 2 olan aile mahkemesi sayısı 3'e çıkarıldı. Öte yandan çok ciddi manada emek sömürüsü de Urfa'da söz konusu. Çünkü kalifiye elemanlar artık Urfa'da iş bulmakta güçlük çekiyor. Günlük yevmiyeler dibe vurmuş vaziyette. Bu bakımdan Urfa barosu olarak biz mülteci sorunlarını her zaman önde tutmaya ve toplumun dikkatini bu yöne çekmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili pek çok etkinliğimiz ve çalıştayımız oldu. Bugünde bir çalıştayımızı düzenliyoruz. Tabi umudumuz Suriyeli insanlar biran önce ülkelerine dönerler. Özellikle bugünlerde başlayan Antalya'daki G20 zirvesi çok önem arz ediyor. Çünkü dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin bir araya geldiği bu etkinlikte birinci konu Suriye meselesi. Suriyeli sığınmacıların sıkıntılarının ele alınması ve gündeme getirilmesi tüm dünyanın beklentisidir."
Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği Mülteci Koruma Sorumlusu Gizem Üliç, Suriyeli sığınmacıların temel haklara erişiminde baroların fonksiyonunu çok önemsediklerini belirtti.
Programa Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği Mülteci Koruma Sorumlusu Gizem Üliç, Gaziantep Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğinden gelen yöneticiler ve avukatlar katıldı. Program, hatıra fotoğrafının çekilmesi ile birlikte sona erdi.
ZEKİ ALTUNDAĞ