Mursi hakkındaki idam kararına tepkiler

Mısır Eski Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud, Kahire Ceza Mahkemesi'nin, darbeyle görevinden uzaklaştırılmış, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişi hakkında verdiği idam kararıyla ilgili görüş alınması için dosyaların müftülüğe gönderilmesini tanımadığını açıkladı.
Mısır Eski Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin Eyyüp Nebi Sabır Etkinlikleri kapsamında, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilecek ödülü almak için düzenlenen törene katıldı.
Abdulmaksud, Mısır mahkemesinin kamuoyunda, "hapishaneler baskını" olarak bilinen davada, haklarındaki idam kararıyla ilgili ve aralarında kendisinin de yer aldığı dosyaların müftülüğe gönderilmesini tanımadığını bildirdi.
Kararı, Şanlıurfa'da öğrendiğini belirten Abdulmaksud, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yle beraber iki defa idama mahkum olduk, bu bizim için bir şereftir. Biz inanıyoruz bu karar uygulama aşamasına geçmeyecektir, biz bu darbenin gidici olduğuna inanıyoruz, dolayısıyla bunların verdiği kararlarında gidici olduğuna inanıyoruz. Asıl mahkemenin bugün Türkiye'de birlikte bulunduğumuz burası olduğuna ben kanaat getiriyorum. Asıl mahkeme burasıdır ve insanlar onun halk yolunda olduğunun bilincine vararak ona sabır ödülü vermiştir. Bu vesileyle bütün mazlumlara olduğu gibi seçilmiş cumhurbaşkanına da sahip çıktığından dolayı Türkiye yönetimi ve halkına teşekkür ediyorum."
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati de sabır ödülünü almak için kente gelen Mısır Eski Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud'un kararı yeni öğrendiğini ve metanetle karşıladığını kaydetti.
Söz konusu kararın kendilerini üzdüğünü, Mursi ve arkadaşlarının halkın iradesiyle göreve geldiğini anımsatan Nebati, darbecilerin aldığı kararların kötü niyetli olduğunu vurguladı.
Nurettin Nebati, "İdamla yargılanma gerekçesi, Filistin'e yardım etmek, mazlumlarla iletişime geçmek, Refahiye Kapısı'nın açılmasını sağlamaktır. İşte görüyorsunuz darbecilerin aldığı kararlar bu şekilde neticeleniyor. Allah ülkemizi korusun, onların yardımcısı olsun, bu dünyadaki bütün darbecileri de başarısız kılsın" diye konuştu.