Bayramın iki yüzü

Şanlıurfa'da çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı iki ayrı noktadan yaşadı. İlkokullardaki minik öğrencilerbayramı düzenledikleri etkinlikte sıra gecesi yaparak, çiğ köfte yoğurarak geçirdi. Ayrıca Osmanlı Mesire alanına kent merkezinden ve ilçe okullarından gelen 2 bin çocuk; yemek ikramıyla piknik, palyaço gösterisi, uçurtma şenliği, halay gösterisi ve animasyon gösterilerine doyasıya eğlendi.
Kimi çocuklar da evlerinin ekonomilerine katkı sağlamak ve kendi harçlarını çıkarmak amacıyla çalışmak zorunda kaldı. Çocuklar; boyacılık, tezgahtarlık, çıraklık gibi birçok meslek dalında çalışarak para kazanmaya çalışıyor.
'ÇOCUKLAR,
GELECEĞİMİZİN YARINLARI'
Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Avukat Gökhan Devrim, tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutladı.
Devrim,"Hiçbir çocuk yok ki kötü bir yaşamı hak etsin, tüm çocuklar bizlerin yarınları, bizlerin geleceği, tüm çocuklar bizlerin çocukları, bu yüzden tüm çabaları göstermeliyiz. Ayrıca, ilimiz genelinde çocuklar uyuşturucu madde bağımlılığına yönelmekte ve hatta satıcılığa dahi yönelmekte.
Olumsuz durumlara karşı hepimize büyük görevler düşüyor. İlimiz genelinde çocuklar uyuşturucu madde bağımlılığına yönelmekte ve hatta satıcılığa dahi yönelmekteler. Çocuklarımızın bu anlamda bilgilendirilmesi ve madde bağımlılığından kurtulmaları için canla başla çalışmamız gerekiyor.
Tüm yetkililerle baromuz çocuk hakları komisyonu olarak ortak hareket etmeye, üstümüze düşeni yapmaya hazırız.Tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlarım." diye konuştu.
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 23 Nisan'a özel bir çalışma yayımladı.
TÜİK'in verilerine göre ekonomik faaliyette çalışan 6-17 yaş grubundaki çocukların istihdam oranı 2012 yılında yüzde 5,9 oldu.
Çocukların yüzde 49,2'si ev işlerinde faaliyette bulunurken, yüzde 44,9'u çalışmıyor. İstihdam oranı, 6-14 yaş grubunda yüzde 2,6 iken 15-17 yaş grubunda yüzde 15,6 oldu. 6-17 yaş grubundaki erkek çocuklarda istihdam oranı yüzde 7,9 iken kız çocuklarda bu oranın yüzde 3,7 olduğu belirtildi.
Çocukların yüzde 91,5'i bir okula devam ederken, yüzde 8,5'i okula devam etmediği tespit edildi.
ZEKİ ALTUNDAĞ - MEHMET ER