Vergi gelirleri giderleri karşılamadı

Vergi kaçakçılığın en fazla olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa'da gelirler giderleri karşılamadı. Vergi Dairesi Başkanı Cemal Demir, 2014 Aralık itibarıyla vergi gelirlerinde artış olduğunu açıkladı. Demir, 2014 yılında vergi gelirleri yüzde 24 artışla 1 milyon 967 bin liraya ulaşırken tahsilatta ise önceki yıllara oranla yüzde 7'lik artış yaşandığını belirtti. Demir, 2014 yılı vergilerinden 1 milyon 29 bin lirasının tahsil edildiğini açıkladı. Demir, elde edilen verginin yaklaşık 3 katı giderinin bulunduğunu açıkladı.

'GENÇ BEYİNLERE VERGİNİN ÖNEMİ ANLATILACAK'

Her yıl mutat olarak kutlanan vergi haftasının bu yıl 26'ncısını 23 Şubat - 01 Mart / 2015 tarihleri arasında kutlayacaklarının altını çizen Demir,"Vergi haftası münasebetiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da başkanlığımızca toplumumuzda vergi bilincinin artırılmasına yönelik bir kısım aktiviteler yapılacak, bunlardan ilki İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde ilkokul ve ortaokul düzeyindeki bazı okullara ziyaretler gerçekleştirilecek ve bazı okullarca da başkanlığımız ve bağlı birimlerimiz ziyaret edilmek suretiyle genç beyinlere verginin önemi anlatılacak, il merkezindeki Mozaik, Abide Park ve Piazza gibi büyük alışveriş merkezlerine stantlar açarak mükelleflerimize tüm vergisel konularda yardımcı olunacak, bazı resmi daire ve meslek odaları ziyaret edilerek toplumun vergiye gönüllü uyumu konusunda destekleri istenilecek. 2013 Dönemindeki kazançlarından dolayı 2014 yılında ilimizde kurumlar ve gelir vergisinde ilk üç sırada yer alan rekortmen mükelleflerimiz işyerlerinde ziyaret edilerek kendilerine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gönderilen plaketler takdim edilecek."ifadelerine yer verdi.

'URFA, ÖDEDİĞİ VERGİNİN 3 KATI GİDERİ BULUNUYOR'

Şanlıurfa Vergi Dairesi Başkanlığı olarak 2014 yılı Aralık ayı sonu itibariyle gelirler hakkında bilgi veren Demir, şöyle konuştu:"Şanlıurfa'nın ödediği bu vergilere karşılık kamu kaynaklarından aldığı paya bakıldığında ise; 2014 Yılı Aralık sonu itibariyle; Merkezi bütçe giderleri toplamı 3.389..milyon TL, olup gelirin gideri karşılama oranı yüzde 30 civarında gerçekleşmiştir. Şanlıurfa'nın ülke giderleri içindeki payı yüzde 0.75 e (on binde yetmiş beş) tekabül etmektedir. Bu rakamlar, Şanlıurfa'nın ödediği verginin yaklaşık 3 katı giderinin olduğunu ortaya koymakta olup tüm mükelleflerimizin vergi konusunda çok daha duyarlı olmaları gerekmektedir. Çünkü vergiler ne kadar çok toplanırsa devletimizin yapacağı yatırım ve hizmetler de o nispette artacaktır.

'VERGİ KONUSUND DUYARLI OLMAK VATANDAŞLIK GÖREVİDİR'

Devletten beklenen güvenlik, eğitim, sağlık, yol, su, elektrik vb. bütün hizmetlerin gerçekleşmesi ancak toplanacak vergilerle mümkündür. Bu yüzden toplanan vergiler; aynı zamanda yatırıma ayrılan kaynak demektir, bir yönüyle, okul demektir, hastane, yol, köprü, baraj demektir, hülasa devletten beklenen tüm hizmetler demektir. Vergi, aynı zamanda toplumdaki gelir dağılımının dengelenmesinde ve sosyo-ekonomik dengenin sağlanmasında da en önemli enstrümandır. Devlet, sınıf farkı gözetmeksizin toplumun herkesimine götüreceği hizmetin finansmanını ancak vergilerle sağlar. Tüm vatandaşlarımızın vergi konusunda duyarlı olmaları bir vatandaşlık görevidir.
En basit anlamda, herkesin satın aldığı malın veya hizmetin belgesini ısrarla istemesi gerekir. Belge düzenine uymayanları ise 444 0 189 ALO Maliye'ye ihbar etmeleri yine bir vatandaşlık görevidir. Ayrıca, vermesi gereken vergiyi vermeyip kaçıranların, 77 milyonluk ülke insanımızın hakkına tecavüz ettiklerini düşünmeleri gerekir."
ZEKİ ALTUNDAĞ