Tanal, benzin istasyonlarını meclise taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal; 2011 yılında Şanlıurfa'nın merkeze bağlı Karaköprü Beldesi'nde bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen patlamada 1 kişinin hayatını kaybederek 7 kişinin yaralanması, LPG tankındaki sızıntı yüzünden meydana gelen patlamada, çevredeki çok sayıda ev ve araçlarda maddi hasar meydana gelmesi, 2005 yılında İstanbul Maslak'ta yaşanan akaryakıt istasyonu patlamasında 5 kişinin ağır şekilde yaralanması, Muş'un Sungu Beldesi girişinde bir petrol istasyonunun yakıt tankında meydana gelen patlamada iki kişinin yaralanması. Niğde'de bir akaryakıt istasyonunda LPG deposunun patlayarak, 2 kişinin yaralanması. 2012 yılında Konya'nın Çeltik İlçesi'nde akaryakıt istasyonunda bulunan LPG yüklü tankın patlaması sonucu 2 kişinin yaralanması gibi olayları örnek göstererek bu konuda önlem alınması ve alınacak önlemlerin TBMM'nin bu konu hakkında bir araştırma yapmasını talep etti. Bunun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya da konu ile ilgili soru önergesi verdi. Soru önergesinde İçişleri Bakanı Ala'ya;
1- Türkiye'nin birçok noktasında yerleşim alanları ile iç içe olan akaryakıt istasyonları can güvenliği ve kamu güvenliğini tehlikeye atmakta mıdır?
2- Ülkemizin terör tehlikesi altında olması nedeni ile akaryakıt istasyonu, petrokimya rafinerileri, LPG ve doğalgaz dolum-depolama tesisleri, boya ve kimya fabrikaları, solvent ve kimyasal tank çiftlikleri, kimyasal madde depoları, doğalgaz boru hatları, akaryakıt ve otogaz istasyonları, bina altlarındaki üretim atölyeleri gibi yerlerin yerleşim alanları ile iç içe olması konusunda Bakanlığınızca önlem amaçlı herhangi bir işlem gerçekleştirilmiş midir?
Sorularını yönelten Tanal, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye :
1- Türkiye'de şehir içlerinde ve yerleşim alanları ile iç içe kaç adet akaryakıt ve otogaz istasyonu, petrokimya rafinerileri, LPG ve doğalgaz dolum-depolama tesisleri, boya ve kimya fabrikaları, solvent ve kimyasal tank çiftlikleri, kimyasal madde depoları, doğalgaz boru hattı, bina altı üretim atölyesi mevcuttur?
2- Bu işyerlerine ruhsat verilirken, ruhsatın verildiği yerleşkenin terör tehlikesi altında olup olmadığı, deprem, sel gibi herhangi bir afet bölgesinde olup olmadığı dikkate alınmakta mıdır?
3- Bu işyerlerine ruhsat verilirken yasal mevzuata uyulmakta mıdır? Bu ruhsatların tamamı yasal mevzuata uygun mudur?
4- Özellikle tehlike altındaki bölgelerden bu işyerlerinin kaldırılarak, yerleşim yerlerinden uzak bir yere taşınması konusunda Bakanlığınızca başlatılan herhangi bir çalışma mevcut mudur?
YENİURFA