Sığınmacıların sağlık hizmetleri aralıksız gideriliyor

Kobanili sığınmacıların yaraları sarılıyor. 27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Türkiye'ye sığınan Kobanili Kürtlerin sağlık hizmetlerin giderilmesi noktasında seferber olmuş durumda bulunuyor. Yapılan çalışmalar hakkında açıklama yapan Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Dolap, yaptığı açıklamada, Kobani'deki gelişmelerle ilgili son bilgileri verdi. Dolap,"Bilindiği üzere sınır komşumuz Suriye'nin Kobani Bölgesinde meydana gelen olaylar sebebiyle, bölgeden Suruç ilçemize yoğun bir göç gerçekleşmiştir. 27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası olarak eczacılarımızla birlikte geçişin ilk haftasında Suruç'ta hızlı bir şekilde gerekli tespitleri yapmaya başladık. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan misafirlerimizin başta ilaç olmak üzere, çocuk bezi, kadın pedi, mama, biberon, emzik, kıyafet, battaniye, ayakkabı gibi temel insani ihtiyaçlarının karşılanması için çalışma başlattık.  Geride bıraktığımız 40 günlük süreçte çoğunluğu Şanlıurfa'daki eczacılarımızın yaptığı bağışlar olmak üzere Türkiye'nin her yerinden gelen bağışların Suruç'ta ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda çalışmalar yaptık."dedi.'DOLAP: HER YERDE

SAĞLIK HİZMETİ VERİYORUZ'

Suruç Toplum Sağlığı Merkezi'nde ilaç toplama ve dağıtımı için bir depo oluşturduklarını dile getiren Dolap,"7 aile hekimliğine, 2 gezici sağlık hizmeti aracı, yumurtalık sınırında kurulmuş çadır hastaneye, yaklaşık 4.000 kişinin kaldığı YİBO geçici kampına, 1.000 kişinin kaldığı düğün salonuna, köylerde muayene yapan gezici aile hekimlerine, Suruç merkezde bir fabrikanın bahçesinde kurulan kampa, güvenlik nedeniyle kısa süre hizmet verebilen Süleyman Şah Kampı'na ilaç dağıtımı yaptık. Ayrıca ilçe merkezinde belirlediğimiz Suruç Kültür Merkezini adeta büyük bir eczaneye dönüştürdük ve burada günde ortalama 1000 kişiye ilaç tedarik hizmeti verdik, bu eczanede eczacılarımız ve eczane personellerimiz gönüllü olarak nöbetleşe çalıştı. Saydığımız bu merkezlerden başka da bize başvuran tüm gönüllü sivil toplum örgütlerinin ve serbest hekimlerin ilaç ihtiyaçları karşıladık."diye konuştu.
Suruç Kaymakamlığıyla, Suruç'ta oluşturulan kriz masasıyla, Halk Sağlığı Müdürlüğüyle ve AFAD İl Müdürlüğüyle yapılan görüşmelerde Göç İdaresinin yaptığı kimlik dağıtımının belli bir noktaya geldiği ifade eden Dolap, şöyle konuştu:"başvurularda bir yoğunluk olmadığı bilgisi alınmış ve Suruç'taki Eczanelerin AFAD 'la protokolü imzalanmıştır. Bu görüşmeler sonucunda Suriye'den gelen misafirlerden hala Göç İdaresine kayıt yaptırmayanların hızla kayda yönlendirilmesinin en doğru ve sağlıklı yardım olacağı anlaşılmıştır.
Ayrıca misafirlerin kayıt sonrası ilaç ihtiyaçlarının Eczaneler üzerinden karşılanabilmesi artık mümkündür. Bu sebeplerle Oda olarak Suruç ilçemizdeki Suriyeli misafirlerin ilaç ihtiyacının sadece Eczaneler üzerinden temin edilmesine ve Odamızın diğer insanı ihtiyaçlar konusunda yardım organizasyonları yapmasına karar vermiş bulunuyoruz.
Ancak elbette ki asla temenni etmediğimiz acil durumlarda tekrar müdahaleye Odamız ve meslektaşlarımız her zaman hazır durumdadır. Kobani de yaşanan İnsanlık dramının en kısa zamanda sonlanması dileğiyle.."
YENİURFA