Sığınmacı akınına çözüm: 'Güvenli bölge'

Terör örgütü IŞİD'in Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlerin Türkiye'ye akınına sebep olan şiddet dalgası, Türkiye'yi Suriyeli sığınmacılar için önlem almaya yöneltiyor. Hükümetin gündeme getirdiği ve daha önce farklı ülkelerde de uygulanan güvenli bölgeler, sivilleri kendi topraklarında koruyarak barınmalarını güvence altına almayı hedefliyor. Suriye'nin kuzeyindeki Kobani bölgesinden son bir hafta içinde 100 binden fazla Suriyelinin IŞİD'den kaçarak Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine giriş yapması, Türkiye'yi sınırın diğer tarafında güvenli bölge kurulması için harekete geçirdi.

SIĞINMACI AKININ ORTAYA ÇIKARDIĞI MALİ YÜK VE GÜVENLİK ENDİŞESİNE ÇÖZÜM ARANIYOR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmak için New York'a hareket etmeden önce yaptığı açıklamalarda, güvenli bölge konusunu gündeme getireceğinin işaretini vermişti. "Tampon bölge konusu önemli" diyen Erdoğan, hem Galler'deki NATO zirvesinde hem de ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşmede bu konuyu gündeme getirdiğini söylemişti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu da dün yaptığı açıklamada, "güvenli alan", "güvenli bölge" ve "uçuşa yasak bölge" konularının gündeme getirildiğini belirtti ancak güvenli bölge tabirinin Türkiye'nin talebine daha uygun olduğunu ifade etti. Irak'tan sonra Suriye'de IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde başlatılan hava saldırılarının yeni bir mülteci dalgası oluşturacağına dikkati çeken Davutoğlu, bu konuda gerekli tedbirlerin bir an önce alınması çağrısında bulundu. Davutoğlu, Türkiye'nin, güvenli bölge oluşturularak üzerindeki mülteci baskısını azaltacak bir plana destek verebileceğini dile getirdi.
Türkiye'nin, Suriye topraklarında sınıra yakın bir bölgede güvenli bölge oluşturulması talebini tekrar gündeme getirmesinde yoğun sığınmacı akınının ortaya çıkardığı mali yükün yanı sıra güvenlik endişesinin de etkili olduğu belirtiliyor. Nitekim, Başbakan Davutoğlu güvenli bölge kurulmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Türkiye böylesine karmaşık bir coğrafyada kendi güvenliğinin riske edilmesine izin vermez" ifadesini kullanmıştı.
YENİURFA - AA