Urfa'da asansörler ne kadar güvenli !

Geçtiğimiz dönemlerde Şanlıurfa'daki bütün asansörlerin standartlara uygun olmadığını belirleyen Şanlıurfa Makine Mühendisleri Odası, Şanlıurfa Belediyesi'nden yardım istemişti. Makine Mühendisleri Odası yetkilileri, kentte bina sakinlerin asansörlerini en az yılda bir kez periyodik olarak kontrollerden geçirmesi gerektiğini konusunda görüş bildirdi. Can ve mal güvenliği açısından asansörlerin yılda bir kez kontrol edilmesi gerektiği belirtilirken kontrol ettirilmediği takdirde herhangi bir can ve mal kaybında bina yönetimin sorumlu olacağı vurgulandı. Şanlıurfa'da son güncellemelerde 1600 merkezde 1200 Kara köprü'de olmak üzere 2800 asansörlü bina bulunduğunu hatırlatırken kontrol için sadece 68 binanın müracaat ettiği bildirildi. Kontrol edilen asansörlerden 50 adedinin kırmızı etiket alarak kapatılması gerektiği açıklanırken 50 adet asansörün de 44 tanesinin 2. kontrol tarihleri gelmesine rağmen eksikliklerini giderek 2.kontrol için Makine Mühendisleri Odasına müracaat edilmediği noktasında açıklama yapıldı.

'FARKINDALI OLUŞTURULMASI GEREKİYOR'

Öte yandan farkındalık oluşturmak amacıyla reklam ve bilgilendirme konusunda belediyenin reklam materyallerini kullanarak daha fazla kişiyi bilgilendirmesi ve kontrol için müracaatta bulunmayan ve müracaatta bulunup kırmızı etiket alan bina asansörlerinin kapatılması gerektiği konusunda görüş bildirildi. Ayrıca kapatılacak binalara basınla beraber gidilip binaların yerel kanallarda yayınlanarak yapılan kontrollerin gerekliliğini ve kontrol yapılmayan ve güvenli olmayan asansörlerin kapatılmasının cezasının bulunduğu ve müracaat sayısının artırılacağına vurgu yapıldı.

'ASANSÖRLERİN HALİ İÇLER ACISI'

Yapılan kontrollerde Urfa'daki asansörler içler acısı durumda bulunduğu ifade eden uzmanlar,"Bu asansörlerin çoğu kamu binaları, hastaneler ve okullar gibi yerlerdeki asansörler. Yani toplu olarak kullanılan asansörlerin çoğu kötü durumda bulunuyor. Biz bu kontroller için makine mühendisleri şubesine destek veriyoruz. Bu asansörlerin işletmeleri durdurulması konusunda çalışmaları başlatıyoruz. Çünkü burada insanların canı önemli. Kamu kurum ve kuruluşlar, işletmeler, binalar asansörlerinin bakımını ve kontrolünü yaptırmadıkları taktirde mühürleyeceğiz. Bu konuda mağdur olmaları için onları bilgilendirmiş oluyoruz."ifadelerine yer veriyor.

'ASANSÖRLERİ DENETLEME YETKİSİ BELEDİYELERE AİT'

Şanlıurfa inşaat sektörü bir hayli gelişme gösteren sektörlerin başında geliyor. Bu da yüksek binaların yapımı anlamına geliyor. Yüksek binalara yürüyerek çıkmanın zor olduğu düşünüldüğünde asansörler olmazsa olmazlardan oluyor. Hal böyle iken asansörlerin denetimi de bir hayli önem arz ediyor. Zira Şanlıurfa'da 3 bin 500'e yakın asansör bulunuyor. Ne yazık ki bunların sadece 600'ünün bakımı yapılmış durumda. Kurumlar dahil binalarda bulunan asansörlerin çoğu kırmızı etiketli halde bulunuyor. Yani kullanılmaya uygun değil ve tehlike arz ediyor. Durum böyle olunca belediyelere büyük görevler düşüyor. Çünkü denetleme yetkisi belediyelere ait. Yani belediye istediği binanın asansörüne müdahale edebiliyor. Kontrol yetkisi makine mühendislerine ait olan asansör konusunda belediyeler ile oda arasında herhangi bir protokolün halen daha yapılmaması ise düşündürücü bir noktada bulunuyor.

'BİRÇOK ASANSÖRDE CAN GÜVENLİĞİ BULUNMUYOR'

Şanlıurfa Asansörcüler Derneğinden alınan bilgiye göre kentte asansör montajı yapan yaklaşık 50 asansör firmasının bulunduğu bildirildi. Bu asansörlerin yarısından azı standartların altında bulunurken birçok asansöründe can güvenliğinin bulunmadığı vurgulandı. ZEKİ ALTUNDAĞ