Önce kovdular, sonra...

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu Toplantısı Şanlıurfa'da yapıldı. Nevali otelinde düzenlenen toplantı da gündemdeki gelişmeler değerlendirildi. Yeniurfa Gazetesi muhabirinin Gaziantep'ten Suriyeliler nasıl gönderildiğine yönelik sorduğu soruya cevap veren Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Necati Binici, Suriyeliler ile ilgili bir takım münferit olayların yaşandığını hatırlatarak Gaziantep ilinde 350-400 bin Suriyelinin bulunduğunu söyledi. Binici, Suriyelilerin 3 gruptan oluştuğunu belirterek bir kısmının kayıt altına alındığını, bir kısmı da kamplarda barındırılan Suriyeliler ve kayda alınmayan kayıt dışı Suriyeliler olduğunu belirtti. Binici, şunları kaydetti:"Ortaya çıkan olay aslında münferit bir olaydır. Olayı 2 yönden düşünmek gerekiyor. Suriyeli tarafından öldürülen kişi Türk olmasına rağmen, sadece Suriyelinin suçlu olduğu söylenemez. Orada aslında çok farklı bir olay bulunuyor, kışkırtmalar bulunuyor. Gaziantep ve çevre illeri rahatsız edecek bir takım eylemler var. Bizler yöneticiler olarak bunların önüne geçmek için halkı sağduyuya davet ettik. Bu insanlara kapılarımızı, yüreğimizi açtık. Burada en önemli sıkıntı çalışma barışı. Sığınan insanların resmi olarak çalışma ortamlarının sağlanması gerekiyor. Şu anda Gaziantep de 50 bin kişi çalışıyor. Hepsi kaçak çalışıyor. Geçen hafta yapılan toplantı da büyük bir ihtimalle 2 konu çözülüyor. Birincisi araçların plakalarının güncellenmesi, ikincisi de Suriyelilerin kayıt altına alınarak resmi olarak çalıştırılması. Ben sanayiciyim, çalıştırdığım Suriyeliyi resmi olarak görmem lazım.
Bu iki konu çözüm yolu bulunursa birçok noktanın önüne geçmiş oluruz; çünkü insanlar aç kalırsa, işsiz kalırsa yapacakları başka şeyler var ki oda toplumu huzursuz eden en önemli şeylerin başında geliyor.
Gaziantep'ten Suriyelileri gönderme durumu yok, geçtiğimiz haftalarda o olaylara karışmış insanların uzun vadede huzursuz ile rahatsız olmaması için ve Suriyeli vatandaşların rahatsız olmaması için geçici olarak o mahallede yaşayan sığınmacılar taşındı. Suriyelilerin içerisinde çok kaliteli ve başarılı insanlar bulunuyor. Her gün yeni bir restorant, iş yeri açılıyor. Münferit olaylar milletin gözünde olumsuz bir imaj oluşturmasın. Suriyelileri Gaziantep'ten gönderdiğimiz mevzu söz konusu değil. Yalnız o mahalledeki olay çıkaranları çıkartmak zorunda kaldık. Daha büyük olayların önüne geçmek için. Bazı ifade edemeyeceğim şeyler bulunuyor. İki tarafta bu noktada suçsuz değil."

'SORUNLU SURİYELİLER URFA VE MARDİN'E GÖNDERİLDİ'

Öte yandan olayların yaşandığı kentte yerel idareciler ve güvenlik güçleri ile yapılan toplantının ardından öncelikli olarak olayların çıktığı ve protestoların yoğunlaştığı mahalleler olmak üzere kentin farklı bölgelerinde metruk binalar ile kiraladıkları işyerlerinde barınan Suriyelilerin tahliyesine karar verilmişti. Bulundukları yerlerden tahliye edilerek İstasyon Meydanı'nda otobüslere transferleri yapılan Suriyelilerden evli ve çocuklu olanlar Şanlıurfa'nın Viranşehir, bekar olanlar ise Mardin'in Nusaybin ilçesindeki kampa gönderildi. Metruk binalar veya işyerlerinde kalan, yaşam koşulları kötü olan 400 aile tespit edilirken bulundukları yerlerden tahliye edilerek kampa gönderdi. Ayrıca İslahiye ilçesinde yapımı süren 25 bin kişilik kampın da Ekim ayının ortalarında biteceğini belirtilirken, bu kampın tamamlanmasıyla birlikte barınma ve ekonomik sıkıntı yaşayan, yaşam koşulları sağlıklı olmayan Suriyelilerin İslahiye'ye transfer edileceği açıklanmıştı.
Düzenlene toplantıya Türkiye Kent Konseyleri Birliği 5. Dönem Başkanı Yusuf Sabri Dişli, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Nuri Yavuz, Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, Gaziantep Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Necati Binici, Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel, Çanakkale Kent Konseyi Genel Sekreteri Gülay Sarışen, Gebze Kent Konseyi Genel Sekreteri A. Esat Ural, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Basın Danışmanı Ökkeş Özekşi, ulusal ve yerel basının temsilcileri katıldı.
   ZEKİ ALTUNDAĞ