Ayhan, özür grubu ve okullara atanacak idarecileri Bakan Avcı'ya sordu

24.07.2014 gün ve 103689 sayılı Bakanlık Onayıyla Öğretmenlerin 2014 Yılı yaz tatili il içi ve iller arası özür durumuna bağlı yer değiştirme duyurusu ve takvimi yayımlanmasının ardından HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle 2014 yaz dönemi özür grubu atamaları ve 6258 sayılı MEB kanununa göre okullara atanacak idarecileri hakkında soru önergesi verdi.
Bu bağlamda:
1. Özür gurubu yer değişikliği başvuruları 15 Ağustos'ta tamamlanacak TEOG sonuçları ise 22 Ağustosta açıklanacaktır. Bu takvimler doğrultusunda, çocuğunun yerleştiği okulun bulunduğu ile veya ilçeye göre birçok öğretmen doğru tercih ile özür grubu isteminde bulunamamıştır. Bu nedenle birçok öğrenci ve eğitimci, eğitim-öğretim yılının başında sorunlar yaşamak zorunda kalacaktır. Bu temelde eğitim sendikalarının daha önceden dikkat çektiği bu husus bakanlığınızca hangi gerekçeler ile dikkate alınmamıştır? Bu uygulamanın herhangi bir mağduriyete neden olmaması için acilen hangi düzenlemeleri yapmayı planlamaktasınız?
2. Özür grupları arasından "öğrenim özrünün" çıkartılmasının gerekçesi nedir? 3. Kasım 2012'den önce yeni büyükşehirlerdeki köylerde (yeni adıyla mahallelerde)
göreve başlayan öğretmenlerin özür grubu atamalarına başvuramamasının nedeni nedir?
4. Son beş yıl içerisinde eş durumu özrüne bağlı olarak yer değişikliği talebinde bulunan öğretmen sayısı yıllara göre kaçtır? Bunların kaçının yer değişikliği gerçekleştirilememiştir? 6258 Sayılı MEB Teşkilat Kanunu ile Milli Eğitim Bakanlığı teşkilat yasasında bazı değişiklikler ile ilgili kanun meclisten geçtikten sonra yeni bir sürece girilmiştir. Bu yasaya göre artık okul idareciliği bir atama biçiminden çok görevlendirme şeklinde olacaktır. Belli bir süreyle sınırlandırılmış bu görevlendirmelerin objektiflikten uzak olumsuz yönleri kamuoyunda uzun süredir tartışılmaktadır. Bu bağlamda:
1. Yönetici olarak görevlendirilecek öğretmenlerin seçiminde üye olduğu sendika belirleyici kriterler arasında mıdır?
2. Türkiye genelinde yeni yönetmeliğe göre görevlendirilecek toplam yönetici sayısı kaçtır?
3. Yeni Kanuna göre görevlendirilecek toplam yöneticilerin üyeliklerine göre eğitim sendikalarına dağılımı nasıldır?
4. Bu Kanun değişikliğine bakanlığınızı sevk eden sebepler nelerdir?
5. Bu kanun değişikliğinde esas görülen kriterlerin objektif ve liyakati esas alan kriterler olduğunu düşünüyor musunuz?
6. Zaten belli kriterler esas alınarak okul idareciliğini yapmakta olan eğitimcilerin yeniden sınanmasında bakanlığınız, hükümet yanlısı sendika mensuplarının kadrolaşmasını sağlayıp, muhalif olarak bilinen sendika üyelerinin ise tasfiyesini mi hedeflemektedir."
YENİURFA