Şanlıurfa mutfağı UNESCO yolculuğunda

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) Genel Başkanı Yalçın Manav, kentteki otelde düzenlenen eğitim semineri öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, Şanlıurfa mutfağının çok zengin ve bereketli olduğunu söyledi.
Manav, kentin ''UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehri'' unvanını alabilmesi için yoğun çalıştıklarını belirterek, unvanın dünyada sadece 6 şehrinde (Cheng Du, Zahle, Popayan, Ostersund ve Jeonju) bulunduğunu kaydetti.
Şanlıurfa'daki bazı otel, restoran ve lokantaları gezip yöresel yemekler hakkında bilgi edindiklerini anlatan Manav, kendini iyi yetiştirmiş aşçı ve şeflerin olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.
Manav, kentteki bazı aşçı ve şeflere uygulamalı eğitim vereceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Şanlıurfa mutfağının bütün unsurların gün yüzüne çıkmasına katkıda bulunmak istedik. Bu nedenle kendi alanında gerçekten uzman en iyi 4 şefimizi buraya getirerek aşçılarımıza uygulamalı eğitim verdireceğiz. Amacımız, Şanlıurfa'nın Dünya Gastronomi Şehri yolunda ilerlerken yöresel lezzetlerinden ödün vermemesini sağlamaktır. Uygulamalı eğitimdeki temel amaç yemeğin yapılışı, sunumudur.
Şanlıurfa'nın unutulmuş yemeklerinin yeniden gün yüzüne çıkarılarak, restoranlarda, otel mutfaklarında yapımının sağlanmasını istiyoruz. 'UNESCO'ya gireceğiz' diye yöresel yemeklerden vazgeçmeyeceğiz, daha çok ele ele verip, bütün sofralara bu yöresel yemekleri koymayı hedefliyoruz. Eğer bunu yaparsak hem turiste hitap edeceğiz hem de yerliye."
Konuşmaların ardından TAŞFED şefleri, dünya mutfağından örnek yemekleri uygulamalı olarak Şanlıurfalı aşçılara gösterdi.
Kentteki aşçılar da hazırladıkları yöresel yemeklere ilişkin şeflerle görüş alışverişinde bulundu.
YENİURFA