Kuraklık, mevsimlik işçileri de vurdu

Tarımsal ürünlerin yeterli yağış alamaması, şekerpancarı üretiminde çalışan mevsimlik işçileri de olumsuz etkiledi.
Merkeze bağlı Uzunali, Sıddıklı ve Hirfanlı köylerinin bulunduğu bölgede her yıl şekerpancarı çapası, sulaması ve sökümünde çalışan mevsimlik işçiler, bu yıl da Şanlıurfa'dan gelerek çadırlarını kurdu. Kuraklık nedeniyle ürünün geç çıkması ve çapa aşamasına gelmemesi yüzünden tarlalara giremeyen işçiler, elektrik ve suyun olmadığı çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.
Çalışamadıkları için para kazanamayan işçiler, yiyecek bulmakta da zorluk çekiyor. Yaklaşık bir ay önce kente gelen ve yaz ayları boyunca çalışarak geçimlerini sağlamayı umut eden 6 aile, kuraklık nedeniyle işe başlayamayınca sıkıntı çekmeye başladı.
Mevsimlik işçilerden Ahmet Aslan (60), geçmiş yıllarda olduğu gibi tarla sahipleri ile anlaşarak şekerpancarı üretiminde çalışmak için ailesiyle Şanlıurfa'dan geldiğini anlattı.
Yaklaşık bir ay önce gelip bir tarlanın kenarına çadırlarını kurduklarını bildiren Aslan, kuraklık nedeniyle şekerpancarının zamanında çıkmaması yüzünden sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.
Aslan, çalışamadıkları için maddi sıkıntı yaşadıklarını vurgulayarak "Tarla sahibi 'şimdi iş yok' diyor. Bir hafta sonra işin başlayacağını söylüyor. Perişan bir şekilde bekliyoruz. Su, yemek hiçbir şey yok. Gece domuzlar geliyor, uyuyamıyoruz. Çocuklarımız perişan oldu" dedi.
Pancar işi için geldikleri Kırşehir'de kuraklık nedeniyle perişan olduklarını dile getiren Mustafa Şok da yaklaşık bir aydır çalışamadıkları için para kazanamadıklarını, bu nedenle de hayatlarını devam ettirmekte sıkıntı çektiklerini aktardı.
Şok, şöyle konuştu:
"Pancar işinde çalışmak için geldik ama perişan olduk. Burada bir aydır perişanlıktan başka bir şey bilmiyoruz. Ben bir aydır buradayım, bazı arkadaşlar bir haftadır burada. Geçen yıl ve önceleri, bu zamanlarda pancar hemen hemen bitmek üzereydi. Kuraklık yüzünden pancar çapa aşamasına bile gelemedi. Kuraklık yüzünden pancar çıkmayınca bu yıl işsizlik sıkıntısı çekiyoruz."
Engin Alkan da Şanlıurfa'da Suriyeli sığınmacılar nedeniyle işsizlik sıkıntısı yaşandığını, bu nedenle Kırşehir'e biraz erken gelerek geçimlerini sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.
Çadırlarda yaşayan 6 ailenin 30 ferdinin sıkıntı çektiğini bildiren Alkan, bir an önce çalışıp para kazanmayı beklediklerini ifade etti. AA