Yasal engel yok zihniyet engeli var

Coşkun, devlet kurumlarında ve okullarda mescit bulundurulmasına yönelik yasal bir engeli bulunmadığını ancak birçok kurumda mescit olmadığını olanın da depo ve ambar gibi yerleri mescit olarak kullanıldığını kaydetti.

 

Memur-Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, okullarda ve diğer devlet dairelerinde ve okullarda çalışanlar ile öğrencilere uygulanan başörtüsü yasağı, mescit eksikliği ve erkek memurların Cuma namazına gidememesi gibi çeşitli sorunların devam ettiğini söyledi. Bu durumun çelişkilere neden olduğunu savundu.

Kitlesel büyük eylemlerin ardından bazı kurumlardaki eksikliklerle beraber kamu kurumlarında başörtüsü yasağı kaldırıldığını belirten Coşkun,  buna rağmen bazı alanlarda normalleşme için mücadelenin sürdüğünü ancak Milli Eğitim Bakanlığının bazı uygulamalarının çelişkiler yumağı olduğunu söyledi. Coşkun şöyle devam etti: “ Geçtiğimiz yıldan beridir öğrencilerimiz velilerinin isteğiyle okula serbest kıyafetle gidebiliyor, ama aynı zamanda öğrenci velisi olan bir öğretmen kendisi için karar verip serbest kıyafet giyemiyor. Aynı şekilde, 15 yıllık bir mücadelenin sonucu olarak bir memur kamuda başörtüsüyle çalışabiliyor, ama bir lise öğrencisi aynı kamu kurumuna başörtüsüyle rahatça giremiyor.”

‘MESCİTLER DEPO VE AMBARLAR OLUYOR’

Devlet kurumlarında ve okullarda mescit bulundurulmasının yasal hiçbir engeli bulunmadığı ancak bazı kurumlarda mescit bulunmadığını, mescidi olan kurumların da korkudan mescide depo,ambar vb. tabelalar astığını söyleyen Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Başkanı İbrahim Coşkun, “Devlet bu çelişkilerinden bir an önce kurtulmalıdır. Bu ülkede yaşayan herkes eşit haklara sahip olmalıdır. Düşünsenize Müslümanlar açısından camide kılınması zorunlu olan Cuma namazı devlet kurumlarında köşe kapmacayla yerine getirilmeye çalışılmaktadır. Özellikle yaz saati uygulamasının başladığı aylarda mesai saati ile Cuma namazı arasında kalan birçok kamu görevlisi ya işine giderek ibadetinden vazgeçecek ya da ibadetini terk etmeyip işinden geri kalacaktır. Bu tercih düşünüldüğünde çalışanların tercihine hangisinden yana yaptıkları / yapacakları malumdur. Bu nedenle mümkünse Bakanlar Kurulu kararı ile değilse Valilik düzenlemesiyle Cuma günlerine has olmak üzere mesai saatlerinde bir esneme yapılması elzemdir.” dedi.