İşçiler için 'Güneş kalkanı' iyi bir çözüm

Çiçek tasarımın değerlendirilmesi için daha önce Başbakanlık dahil bazı kurumlarla iletişeme geçtiğini ancak şu ana kadar arayıp soranın olmadığını belirtti. Çiçek, Tasarımın daha da geliştirilerek sıcak bölgelerde işçiler için iyi bir güneş kalkanı olacağını bunun için de yetkililerin destek olmasını istedi.
Sıcak yaz günlerinde tarlada ve inşaatta çalışmak en ağır işler arasında yer alıyor. Yaz aylarında sıcaklığın 50 dereceye kadar yükseldiği Şanlıurfa'da bu tür işlerde çalışmak bir süre sonra ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek isteyen Abdulkadir Çiçek isimli işçi kendi tasarladığı güneşlik ile tarlada ve inşatta ayakta yapılan işlerde güneşten konuruna biliyor. 'Güneş kalkanı' ismini verdiği tasarımı geçtiğimiz yıl kullanmaya başladığı söyleyen Çiçek, 'tarlada özellikle ayakta yaptığım işlerde güneş kalkanı beni hem serin tutuyor hem de güneşten koruyor' dedi.
Güneş kalkanı adını verilen tasarım plastik su boruları ile iskeleti yapılarak üzerine çekilen çadır kumaşı yolu ile çalışan kişinin hem sırtını hem de başını güneşten koruyor. Kalkan beli saracak şekilde takılı bir kemer yolu ile bele bağlanması suretiyle kullanılıyor. Tasarımı traktörün güneşliğinden esinlenerek yaptığını kaydeden Çiçek, Güneş kalkanının tek kusurunun ağırlığı olduğunu söyledi. Plastik su borusu vasıtası ile iskeleti yapılan Güneş kalkanı 4 kilo ağırlığında. Bu yüzden uzun süreli çalışmalarda serinletip sıcaktan korusa da ağırlığı bir süre sonra hissedilir dereceye ulaşıyor. Çiçek ağırlık sorununu çözmek için daha hafif maden kullanacağını belirtti.
TEK KUSURU
AĞIRLIĞI
Kendisi ile çalışırken karşılaştığımız Çiçek, Güneş Kalkanını şöyle anlattı; "Tarlada çalışırken güneşten korunmam için kendimin tasarladığı bir projedir. Tarlada ve inşaatlarda çalışırken kullanıyorum. Çapa yaparken pamuk toplarken özellikle güneşten korunmama yardımcı oldu. Şu ana kadar bir adet yaptım. 4 kilo ağırlığında bu en büyük sorunu ve daha hafif malzeme kullanarak kullanışlı hale getireceğim. Tasarımı ortaya çıkartırken, traktörün güneşliğinden esinlendim. Önceleri bez parçaları da kullanarak yaptım daha sonra çadır bezi kullandım. Oldukça kullanışlı ve güneşten de etkili bir şekilde koruyor."
YETKİLİLERE 'SAHİP ÇIK ÇAĞRISI'
Güneş kalkanın Şanlıurfa gibi sıcaklığın tavan yaptığı bölgelerde işçileri için iyi bir korunma aracı olabileceğini belirten Çiçek yetkililerin tasarıma sahip çıkmasını ve kendisini desteklemesini istedi.
Başbakanlık ile de iletişime geçtiği ancak yazdığı tüm mektupların cevapsız kaldığını kaydeden Çiçek, 'Bu tasarladığım güneş kalkanının projesinin hayata geçebilmesi için Başbakan'ın kendisine Şanlıurfa mitinginde bir mektup sundum. Ayrıca kendisine mektupla da gönderdim ancak sonuç alamadım. Bu projenin özellikle sıcaklığın fazla olduğu ülkelerde de rağbet göreceğine inanıyorum. Tarım ve inşaat işlerinde güneş altında çalışmak zorunda olanlar için iyi bir korunaktır.' Dedi.
NAİF KAÇMAZ