ZEMİN TEMİZLİK MAKİNASININ TEMEL AKSAMLARI

Zemin temizlik makinalarının aksamlarını dört grup halinde tasnif edebiliriz. Birincisi kontrol paneli ve kolu, ikincisi gövdesi, üçüncüsü fırça mekanizması ve son olarak dördüncüsü sıyırıcı aparatı. Profesyonel elektrik süpürgeleri kullanılan bu dört temel aksam, gerek zemin temizlik makinasının amacını gerekse kalitesini etkileyen faklı materyallerden yapılmış olabilir. Bu aksamı yakından inceleyerek zemin temizlik makinası almak isteyenlere ışık tutmaya çalışacağız. Sırasıyla zemin temizlik makinası aksamlarını inceleyelim.

İlk olarak kontrol paneli ve kolu bir zemin temizlik makinasının tutulduğu, yönlendirildiği ve fonksiyonlarının kontrol edildiği aksamıdır. Kontrol kolu plastik ya da metal olabilir. Yine kontrol kolu zemin temizlik makinaları gövdesine entegre ya da ayrı bir parça olarak monte edilmiş olabilir. Eğer kol zemin temizlik makinasının gövdesine entegre ise daha sağlam bir yapı oluşturur. Ancak zemin temizlik makinasının gövdesine entegre olmaması kaygı duyulacak ve zemin temizlik makinası tercihini belirleyecek bir konu değildir. Esas etmen kola takılan kontrol panelinin niteliğidir. Zemin temizlik makinasının kontrol paneli vakum motorunun veya fırça mekanizmasının çalıştırılıp kapatıldığı paneldir. Muhtemelen panelde bir de paneli devre dışı bırakan veya açan bir anahtar bulunabilir. Kontrol panelinde bir anahtar olup olmaması da zemin temizlik makinası tercihinde hiç önemli değildir. Hatta kullanıcının zemin temizlik makinasının anahtarını kaybetme ihtimali kanaatimizce anahtarın aslında son derece gereksiz bir aksesuar olduğu düşüncesini oluşturmaktadır. Belki bu anahtar zemin temizlik makinası kullanırken oluşabilecek acil durumlarda zemin temizlik makinasını hızlı bir şekilde kapatmaya yarayabilir. Anca arkadan itmeli bir zemin temizlik makinasında hangi acil durumun oluşabileceği de sorulması gereken bir sorudur. Üstüne binilebilir zemin temizlik makinalarında ortaya çıkabilecek acil durumlarda ise zaten zemin temizlik makinasında acil durum butonu bulunduğu için yine anahtarın gereksizliğini ortaya koymaktadır.

Zemin temizlik makinası kolu eğer gövdeye entegreyse hemen her modelde plastik olduğu anlamına gelir. Çok sınırlı zemin temizlik makinası üreticisinde bulunan komple çelik gibi metal gövdeli zemin temizlik makinalarında zaten gövdeye entegre kontrol kolu imalatı mümkün değildir. Bu tip zemin temizlik makinası modellerinde kullanılan malzemenin tabiatına aykırıdır. Ancak bir zemin temizlik makinasının gövdesinin plastik olması onun kontrol kolunun plastik olmasını garanti etmez. Birçok plastik gövdeli zemin temizlik makinasının kontrol kolu metal olabilmektedir.

Kontrol kolunun malzemesi değil kontrol panelinin niteliği önemli demiştik. Burada halı yıkama makinaları iki tip kontrol paneli kullanıldığı görülmektedir. İlki elektronik ikincisi ise mekanik diye tabir edebileceğimiz geleneksel kontrol panelleridir. Zemin temizlik makinalarında kullanılan elektronik kontrol panelleri üreticiler tarafından daha iyi olduğu için değil maalesef daha ucuz olduğu için tercih edilmektedir. Bu kontrol panelleri altında yer alan elektronik kartlar ve bu kartların üzerinde yer alan dokunmatik düğmelerden oluşur. Ancak bu kartlar çabuk deforme olmakta ve zemin temizlik makinası kullanıcına erken masraf açmaktadır. Ancak zemin temizlik makinalarında kullanılan klasik kontrol panelleri, bildiğimiz açma kapama düğmelerinden ve kablo bağlantılarından oluşmaktadır. Bu tip panellere sahip zemin temizlik makinaları daha dayanıklı olmaktadır. Kullanımdan kaynaklanan hatalara daha kapalıdır. Ayrıca tamir daha kolaydır. Dolayısıyla bizim zemin temizlik makinası alacaklara tavsiyemiz geleneksel açma kapama düğmelerine sahip zemin temizlik makinası modellerine yönelmeleridir. Böylece bir zemin temizlik makinası kullanıcısı olarak daha mutlu olurlar. Mutlu zemin temizlik makinası kullanıcıları yeni zemin temizlik makinası müşterileri demektir. Böylece zemin temizlik makinası pazarı da ülkemizde büyümüş olur.