Yutkunurken zorlanmak tümör belirtisi olabilir

Disfaji nedir?

Disfaji ya da bilinen adıyla yutkunma zorluğu, alınan yiyecek ve içeceklerin ağızdan mideye inerken normalden daha fazla zaman ve çaba gerektirmesi durumudur. Hatta bazı durumlarda yutkunma güçlüğüne ağrı da eşlik eder. İleri safhalarda ise yiyecek ve içecekleri yutmak imkansız hale gelebilir.

Genellikle besinler çok hızlı veya yeterince çiğnenmemesi durumunda görülen yutma güçlüğü kalıcı hale geldiğinde mutlaka tıbbi olarak tedavi edilmelidir. Her yaşta görülen yutma zorluğu daha çok yaşlılarda görülmektedir.

Disfaji neden ortaya çıkar?

Yutma faliyetlerine katılan organların; enfeksiyon, tümöral, metabolik, nörolojik, doğumsal ve diğer nedenlerle fonksiyonlarının bozulmasıyla yutma güçlüğü ortaya çıkabilir. Bunun dışında;

Bademcikler şişmiş ve yemek borusu çok daralmış ise yutmada sıkıntı olur. Yemek borusunun kaslarında görülen zayıflık da yutma güçlüğüne sebep olur. Barret özofagus rahatsızlığı yutma güçlüğü ve takılma hissi ile kendini gösterir. Yemek borusunda görülen iltihaplar disfajinin nedeni olabilir. Bazı kas hastalıklarına bağlı (Guillain Barre sendromu gibi bir durum) nedeni ile yutma güçlüğü olabilir. Bazı alerjik nedenlere bağlı yutma güçlüğü ve boğazda takılma hissi oluşabilir. Bazı mide hastalıkları nedeni ile yutma güçlüğü ve boğazda takılma hissi görülebilir. En kritik sebebi ise yutma eyleminin geçiş bölgesinde görülen tümörlerdir. Katı gıdalarda kendini gösteren tümor, ilerledikçe sıvı gıdaların tüketilmesini de zorlaştırır.