YEREL MEDYANIN SORUNLARI TARTIŞILDI

 GAP BKİ Başkanı Sadrettin Karahocagil ve İdare yetkilileri, akademisyenler, medya, dernek ve valilik basın il müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda katılımcılar yaşadıkları sıkıntılar ile ilgili görüşlerini paylaştılar.

Şanlıurfa’da görev yapan gazetelerin imtiyaz sahipleri ve çalışanları çalıştaya büyük ilgi gösterdiler.

Yerel medya; yetenekleri gelişen medyaların olanaklarıyla yerel bilginin ve haberin işlenmesinde, yerel kültürlerin yeniden üretilmesinde ve yerel gündemlerin ulusal/küresel düzlemlere taşınmasında önemli bir rol oynadığı günümüzde Yerel medyanın güçlendirilmesi konusunda neler yapılabileceği masaya yatırıldı.

GAP illerinde (Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Kilis, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak) faaliyet gösteren medya kuruluşları ve çalışanlarının önemli katkılar sunacağı çalıştay Bölgenin yerel dinamiklerini ve gündemlerini farklı düzlemlerde etkili bir şekilde sunabilmek, bölgeye ilişkin kamusal bilgiyi de biçimlendirme rolü oynayacak.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “GAP Bölgesinde Faaliyet Gösteren Yerel Medya Kuruluşlarının Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi - İhtiyaç Analizi Yapılması ve Eylem Planı Hazırlanması” isimli projede GAP illerinde faaliyet gösteren medya kuruluşlarının kapasiteleri inceleniyor.

Yerel medya çalışanlarının mesleki becerilerinin geliştirilmesi için yapılması planlanan kapsamlı eğitimlere yönelik ihtiyaçların tespiti ve önceliklerin analizi bu projenin amacını teşkil ediyor. Yerel medya kuruluşlarının güçlendirilmesi ve kurumsal kapasitelerinin artırılması hedefiyle yapılacak ön değerlendirmede; yerel medya çalışanlarının mesleki düzeyleri, habere bakış açıları, medya materyali üretme ve uygulama becerileri tespit edilmeye çalışılacak. Proje kapsamında medya çalışanları ve temsilcileri ile toplantılar-çalıştaylar düzenlenecek, yerel medya ürünleri akademik bir çerçevede ele alınarak incelenecek, anket çalışmaları ve niteliksel inceleme metotları ile bölgedeki medya çalışanlarının mesleki sorunları anlaşılmaya çalışılacak.

MEHMET ER